Både V och MP har tappat mycket i SCB:s partisympatiundersökning. Foto: TT

MP och V tappar i SCB:s mätning

Publicerad

Miljöpartiet ligger precis ovanför riksdagsspärren i SCB:s senaste mätning, men verkar inte oroa sig.

– Jag är säker på att vi kommer stanna, säger Amanda Lind, partisekreterare.

I dag publicerades Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning som presenteras två gånger om året. Miljöpartiet som längre bak i tiden stått starka har i de senaste mätningarna legat ganska stabilt på den låga nivån 4,5 procent. Det placerar partiet strax ovanför riksdagsspärren.

LÄS MER: Förtroendet för MP i botten

– Det är självklart för låga siffror och vi vill såklart stärka vårt stöd. För att vi ska klara den stora omställningen som samhället står inför behöver vi ett starkare MP, men jag är säker på att vi kommer stanna.

Kompromisser nödvändiga

Det har varit en turbulent tid inom Miljöpartiet och förtroendet för partiet har sviktat, i mitten av maj rapporterades det om att MP tappar stöd bland unga väljare. Det har spekulerats i huruvida MP:s val att backa i olika frågor ligger bakom, men Amanda Lind menar att kompromisser är nödvändiga.

LÄS MER: Stor besvikelse inom MP efter kärnkraftsuppgörelse

– När man sitter i en regering måste man skapa breda överenskommelser, vilket jag tror att det finns förståelse för. Vi har ett starkt fokus i vårt parti och genomför mycket av MP:s politik, det är viktigt att Sverige behåller ställningen som ett miljöprogressivt land, säger Amanda Lind.

Även Vänsterpartiet tappar

Vänsterpartiet har i SCB:s undersökning tappat med 1,4 procent, något som förvånar partiet.

– Det är lite gåtfullt för oss. Vi har sett andra mätningar där vi gått uppåt och där vi i snitt ligger på 8 procent, men detta är ju den undersökning med mest tyngd, säger Aron Etzler.

LÄS MER: V får igenom sänkt skatt för sjuka

På grund av olika besked från olika opinionsundersökningar menar Etzler att det är svårt att försöka dra några slutsatser kring varför läget är som det är. Han är heller inte förvånad över Moderaternas ras och Sverigedemokraternas nya höjder.

– Jag tror att många har svårt att se skillnad på partier, man kan exempelvis se att det går bra för S medan jag skulle säga att borgerligheten är ett stort haveri. Framförallt för att de tappat sin plats som det stora partiet.

– De stora skillnaderna i mätningen är till höger i dag vilket jag tycker är ganska rättvist då de ägnar sig åt ett maktspel för att skapa instabilitet. Sedan är SD ett oroande fenomen eftersom ett nyfascistiskt parti nu är är andra parti. Det kräver eftertanke trots att det inte kommer som en nyhet, säger Aron Etzler.

S ligger stabilt

Första parti är enligt SCB:s mätning överlägset Socialdemokraterna, med 31,1 procent. De har gått upp 1,9 procent från undersökningen som gjordes i november förra året och ligger med andra ord lite över de 29,5 procent som tog dem till valseger 2014.

– Det tyder på att S är på rätt väg och att Stefan Löfven visar ett bra ledarskap, säger Lena Rådström Baastad.

LÄS MER: Analys: Socialdemokraterna vill styra med Liberalerna och Centerpartiet

Hon anser att Sveriges medborgare förväntar sig mer av välfärden i dag, och det fortfarande återstår mycket arbete. Inför valet nästa år är både SD och M de partierna som S ställer sig emot.

– Jag kan konstatera att SD vill framstå som det stora välfärdspartiet, men de har ändå anammat samma ekonomi som M, bland annat om att sänka skatten, vilket inte går ihop. Det gör dem till ett ohederligt parti. För vår del handlar det alltid om att bekämpa klyftorna som finns i samhället, säger Rådström Baastad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.