Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: TT

Stor ökning för Centerpartiet i SCB:s sympatiundersökning

Uppdaterad
Publicerad

Den uppåtgående trenden för Centerpartiet håller i sig. Om det vore val i dag skulle partiet få 11,3 procent av rösterna och bli Sveriges fjärde största parti, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning.

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning, där man genom statistiskt säkerställda metoder presenterar statistik kring ett hypotetiskt valresultat om det skulle vara val till riksdagen i dag.

Centerpartiet har under en längre tid gått starkt i opinionsmätningarna och sedan SBC:s stora sympatiundersökning i november har partiet ökat med 4,2 procent.

– Det har strömmat väljare till oss från Moderaterna, men vi har också tagit väljare från S och SD vilket vi inte gjort tidigare på samma sätt, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

LÄS MER: M och C snart lika stora

Annie Lööf – populär

Förtroendet för Annie Lööf har ökat under en längre period och det talas ofta om Centerpartiet gynnas av Annie Lööf-effekten. Enligt den senaste Novusmätningen har Annie Lööf högst förtroende av samtliga partiledare, 35 procent har mycket eller ganska stort förtroende för partiledaren.

– Vår styrka tror jag beror på att vi har en bra partiledare som är duktig på att föra fram vad vi står för. Det finns många Alliansväljare som ser att vi är en stark kraft i Alliansen, säger Michael Arthursson.

LÄS MER: Förtroendet för Kinberg Batra rasar

”Tydligt ställningstagande”

Centerpartiets partisekreterare tolkar också att partiets ökning till viss del beror på det tydliga ställningstagandet mot Sverigedemokraterna.

– Vi vill inte bilda regering med Sverigedemokraterna, och det är vi kanske det mest tydliga partiet med.

LÄS MER: Analys: S vill styra med C och L

Omkring 9.000 personer valdes ut i SCB:s partisympatiundersöknin, och totalt 4 808 personer deltog, i vad som betraktas som den tyngsta sympatiundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.