Foto: TT

MP rasar bland kvinnor och unga

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet faller kraftigt i stöd hos väljarna. Nu stöds partiet av bara lite mer än fem procent av väljarna. Särskilt kraftig är nedgången bland kvinnor och unga.

I SCB-undersökningen som kom i tisdags hade MP sade 4,7 procent att de skulle rösta på MP om det vore val idag, en statistikt säkerställd minskning från mätningen i november 2015.

I dag publicerade SCB fler siffror från undersökningen som visar att partiet tappar särskilt mycket bland unga och kvinnor.

I gruppen kvinnor mellan 18 och 29 år har stödet för partiet nästan halverats jämfört med SCB:s mätning i november. I maj var stödet i denna grupp 7,3 procent. I november var den 14,0 procent. Även bland yngre män har stödet minskat.

Tidigare har mönstret varit: ju yngre åldersgrupp desto mera stöd för MP. Enligt SCB gäller inte det längre. Nu är stödet för Miljöpartiet realtivt jämnt fördelat mellan åldergrupperna.

Man kan också notera att gruppen Övriga, där Feministiskt initiativ ingår, går starkt framåt bland unga kvinnor, från 5,8 procent i november till 10,3 procent i maj.

SD minskar bland LO-män

Enligt undersökningen minskar stödet för Sverigedemokraterna jämfört med november. 13 procent uppger att SD är det parti som står dem närmast.

Bland manliga LO-medlemmar faller sympatierna för SD från 31,5 procent i november till 24,3 procent i maj.

Två sätt att fråga

SCB sklijer på frågan om vilket parti man sympatiserar med (står närmast) å ena sidan och å andra sidan vilket parti man skulle rösta på om det vore riksdagsval i dag.

De två olika frågorna får ofta olika svar, till exempel får Sverigedemokraterna högre stöd när det handlar om parti man tänker rösta på än parti man har sympati för. För S och M gäller det omvända.

Att siffrorna för SD skiljer sig på detta sätt är känt sedan tidigare och anses bland annat visa på en relativt stor andel missnöjes- eller taktikröstande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.