Stridsbåt 90 under insatsen i skärgården Foto: TT

Must förnekar ryskt ”nödsamtal”

Publicerad

Det var inget nödsamtal som utlöste Försvarsmaktens nyligen avslutade operation i Stockholms skärgård. Det uppger Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst (Must) för Dagens Nyheter.

Det var lördagen den 18 oktober som Svenska Dagbladet avslöjade att ett nödsamtal på ryska föregått larmet om undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Tidningen berättade också om krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en sändare i ryska Kaliningrad.

DN begärde ut en kopia av ljudupptagningen. Dylika handlingar brukar dock hemligstämplas och när så sker lämnar myndigheten ut en så kallad besvärshänvisning. Men någon sådan handling har inte kunnat lämnas ut. Den existerar inte, enligt Must.

– Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant, uppgiften är felaktig, säger en högt uppsatt källa på Must till DN.

Försvarsmaktens insatschef, Anders Grenstad, har tidigare sagt att han inte känner till något nödsamtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet