Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Myndigheten för psykologisk beredskap om arbetet med informationspåverkan inför valet. Foto: TT

Myndigheten: Aktiviteter för att påverka valet har börjat

Uppdaterad
Publicerad

Om mindre än fyra månader går Sverige till val och med ett försämrat säkerhetsläge på grund av Rysslands invasion av Ukraina, har riskerna ökat för olika typer av påverkan.

– Om en väldigt kraftfull aktör försöker påverka det svenska valet, genom en påverkanskampanj eller en cyberattack, finns det inga garantier för att vi kan stå emot, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten. 

I Sverige är valresultatet robust, enligt Anna Nyqvist. Det är ett manuellt och decentraliserat system, som nästan är omöjligt att påverka, menar kanslichefen på Valmyndigheten.

– Däremot finns det aktörer som kan påverka genomförandet av valet eller förtroendet för valet, säger hon.

Myndigheten har sedan efter valet 2018 arbetat med en förhöjd hotbild. Men med ett försämrat säkerhetsläge har riskerna ökat:

– Det kan handla om att medvetet sprida felaktig information. Påverkanskampanjer är absolut en risk vi arbetar mot. 

Aktiviteten ökat markant

Myndigheten för psykologiskt försvar har sedan tidigare följt Ryssland som en prioriterad aktör men fokus har ökat efter invasionen i Ukraina.

– Vi har också utökat våra resurser för att identifiera möjlig informationspåverkan, säger Henrik Landerholm, generaldirektör för myndigheten. 

Han menar att de redan har märkt av en ökad aktivitet när det kommer till påverkan.

– När det gäller Natofrågan så har vi sett en ökad rysk aktivitet i statskontrollerade kanaler sedan en månad tillbaka, och den sista veckan har vi sett att det ökat markant, säger han och fortsätter:

– Det har redan börjat, men vi ser ingen koordinerad påverkan just nu i dag. 

Högre beredskap för valet 2022

Henrik Landerholm anser att det är en självklarhet att det finns en hotbild inför valet 2022 samt perioden under regeringsbildningen. Här ser myndigheten ett antal olika statsaktörer som skulle kunna vara av intresse. 

– Vi har en högre beredskap för 2022 än vad vi hade 2018. Det i sig gör att vi kan hantera riskerna på ett annat sätt, men under förra valet var påverkan begränsad. 

Henrik Landerholm menar att den största påverkan förmodligen sker under valets sista skede. 

– Därför gäller det att hålla garden uppe. Inte bara för oss, utan för alla berörda myndigheter.

Finns inga garantier på att stå emot

Trots säkerhetsläget, har Valmyndigheten inte ändrat sin arbetsstruktur.

– Vi har de resurser vi behöver och oavsett hur mycket resurser vi lägger, om vi utsätts av en kraftfull aktör, finns det inga garantier på att vi kan stå emot.

Däremot har arbetet intensifierats, framför allt samverkan med andra myndigheter, enligt Anna Nyqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.