Arbetare i Thailand Foto: Scanpix

Myndigheterna: ”Det är tvångsarbete”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den svenska larmrapporten om de lagvidriga villkoren för anställda inom turistindustrin reagerar nu myndigheterna. Det är förbjudet för arbetsgivare att beslagta anställdas pass och id-handlingar.

-Det får de inte göra, de får inte lägga beslag på anställdas pass, säger Chaiwat Tiplamai, chef för arbetarskyddsmyndigheten i Phuket.

Thailändsk lag följer internationella avtal och överenskommelser. Enligt internationella arbetarfacket ILO handlar det om tvångsarbete när arbetsgivaren lägger beslag på anställdas id-handlingar, så som har skett vid Phukets största tvätteri.

Turistindustrin i Thailand

Kan ta tid

De burmesiska migrantarbetarna kan inte söka andra jobb utan sina handlingar. SVT Nyheter upplyser Chaiwat Tiplamai om förhållandena vid tvätteriet och att anställda inte vågar göra en anmälan av rädsla för repressalier från arbetsgivaren.

-Ni behöver inte vara oroliga, vi är till för att lagarna följs, alla har sina rättigheter enligt lagen. Som statstjänsteman ska jag se till att lagarna efterföljs, säger ChaiwatTiplamai.

Det kan ta sin tid innan myndigheten besöker tvätteriet, det finns bara sex inspektörer i hela Phuket.

Enorm efterfrågan

Turistindustrin fortsätter att växa snabbt i västra Thailand. Under säsongen 2012/2013 tillkommer 10.000 nya hotellrum i Phuket och 1.500 rum i Khao Lak.

Det är en oerhörd efterfrågan på arbetskraft och bristen på thailändska arbetare kompenseras av burmesiska migranter. Det finns enligt guvernören fler än 200.000 migrantarbetare i Phuket. Det skydd som lagen ger omfattar även de arbetare som är registrerade i landet, men efterlevnaden är dålig. När SVT Nyheter besöker flera byggarbetsplatser i området ser vi att säkerhetsföreskrifter är uppsatta, men det finns ingen som helst skyddsutrustning inne på arbetsplatserna.

-Det är lätt att utnyttja migrantarbetare, säger Htoo Chit vid människorättsorganisationen FED.

Den thailändska turistnäringen är medveten om att charterturisterna vill att mat och boende ska vara så billigt som möjligt. Genom att kringgå thailändska lagar kan byggföretag, hotell och underleverantör sänka sina kostnader.

Priset betalas av de som utnyttjas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turistindustrin i Thailand

Mer i ämnet