Anställda på tvätteriet Phuket Laundry vittnar om de hårda villkoren på arbetsplatsen. Foto: Don Titelman / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tvätteriet i Phuket – en smutsig arbetsplats

Uppdaterad
Publicerad

Phukets största tvätteri levererar rena handdukar och lakan till svenska turister. Men anställda vid tvätteriet utnyttjas på ett smutsigt sätt av arbetsgivaren.

Barnarbete, indragna pass, hot och ingen övertidsersättning. Det är vardagen för de burmesiska arbetare som är anställda vid Phukets största tvätteri.

En sen kväll i förra veckan träffade SVT två anställda vid Phuket Laundry. Vi hade stämt möte med ytterligare tre arbetare, men i sista stund ångrade de sig.

– Vi är mycket rädda för chefen och hans medarbetare, säger en av de anställda.

I en ny rapport från Fair Trade Center och nätverket Schyst resande hävdas att tvätteriet bryter mot thailändsk lag på flera punkter. Det finns ett tiotal barn mellan 14-16 år som utför samma arbetsuppgifter som de vuxna. Arbete under 15 år räknas som barnarbete i Thailand och även barnen arbetar övertid under högsäsong.

Sköt i luften

De mer än 100 burmesiska migrantarbetarna får varken lagstadgad lön eller rätt övertidsersättning. De utsätts ofta för kränkningar och tvätteriets ägare har beslagtagit deras tillfälliga pass vilket gör det omöjligt för dem att söka andra jobb. Det är att betrakta som tvångsarbete enligt internationella arbetarfacket ILO.

När arbetarna krävt att få tillbaka sina pass har de hotats både verbalt och fysiskt. I april 2012 sköt arbetsgivaren i luften med ett skjutvapen.

De anställda bekräftar uppgifterna om förhållandena vid tvätteriet i den svenska rapporten ”Ingen solskenshistoria – en granskning av arbetsvillkoren i turismbranschen i Thailand och Turkiet”.

Hotade av chefen

SVT får ny information om att även kvinnliga anställda hotats. Vid ett tillfälle vände sig en grupp kvinnor till den thailändske arbetsledaren för att kräva högre lön. Han bjöd in dem till sitt kontor, men istället för en vänlig diskussion tog han fram en kula till ett vapen och en stor kniv.

– Jag skär läpparna av er om ni inte håller tyst, sada han enligt tvätteriarbetarna.

Ägaren till Phuket Laundry vill inte bli intervjuad i tv, men tillbakavisar uppgifterna om att hot mot anställda förekommit och tillägger att han följer lagen.

Ägaren väljer ut fem anställda som vi får prata med. Helt oväntat säger en ung kvinna att hon tjänar 240 baht (omkring 56 kronor) om dagen, vilket är 60 baht under minimilönen i Phuket.

Efter en timmes samtal erkänner ägaren att migrantarbetarnas tillfälliga pass finns hos företaget. Men det är för att hjälpa arbetarna att inte tappa bort sina id-handlingar, säger chefen, som också nämner att det finns illegala arbetare vid tvätteriet, mer än så vill han inte säga.

Oanmält besök

Phuket Laundry har 60 procent  av tvätterimarknaden i Phuket och Khao Lak. Bland kunderna finns hotell som anlitas av Ving och Fritidsresor.

När händelsen med skottlossningen kom till Fair Trade Center och nätverket Schyst resandes kännedom kontaktades Ving och Fritidsresor. Ving gjorde då ett oanmält besök på tvätteriet tillsammans med en hotellchef, men hittade inga missförhållanden. 

De två tvätterianställda säger att det inte var oväntat. Vid inspektionen talade den svenske researrangören bara med personal som ägaren valt ut och vid det tillfället var det ingen som av misstag sade något som kunde skapa problem för företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turistindustrin i Thailand

Mer i ämnet