Fortsatt minskning av antalet dödsfall per vecka

Uppdaterad
Publicerad

39 nya dödsfall med covid-19 har inrapporterats i Sverige sedan i fredags – totalt har nu 13 042 avlidit. Antalet inrapporterade dödsfall fortsätter minska, vilket troligen är en effekt av vaccinationerna, uppger Folkhälsomyndighetens Sara Byfors.

– Minskningen med antalet avlidna håller i sig, vilket vi tror har att göra med vaccinationsinsatsen. Det är glädjande, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten under tisdagens pressträff.

I Gävleborg och Halland ser man fortsatt högre smittspridning än rikssnittet. I Västerbotten där det tidigare varit klustersmitta i Skellefteå ser det nu något positivare ut.

Coronapandemin

– Man tycks ha fått bukt med det här och ser en minskande trend. Vi får hoppas det håller i sig. I Norrbotten är trenden mer oroväckande för tillfället, säger Byfors.

Norrbottens län har tidigare i veckan rapporterat den värsta smittspridningen sedan pandemin startade.

Brittiska virusvarianten ökar snabbt

Spridningen av den brittiska virusvarianten fortsätter att hålla i sig och har haft stor spridning i bland annat Gävleborg. De andra varianterna har inte fått fäste på samma sätt som den brittiska. Men screeningen för detta ser väldigt olika ut i olika regioner påpekar Byfors.

– Det man kan se generellt är att vi har en ökning av den brittiska varianten. Det ökar snabbt i många regioner, i likhet med andra länder, säger Sara Byfors.

Alla regioner har nu påbörjat fas två av vaccineringen. 669 950 personer har fått minst en vaccindos, 316 439 personer har fått båda doserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet