Gränskontroll vid Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens varning: Covidkontroller tar resurser

Uppdaterad
Publicerad

Utländska medborgare ska lämna ett negativt covid-19-test när de reser in i Sverige, lyder regeringens förslag.

Kustbevakningen och Migrationsverket ställer sig positiva till förslaget, men polisen varnar för att det kommer att ta resurser från andra arbetsuppgifter.

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför striktare coronarestriktioner och krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare som reser in i landet.

I fredags skickade myndigheten ut en hemställan till regeringen om hårdare restriktioner och testkrav och Mikael Damberg meddelade i lördags att man skickade ut en remiss till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket.

Coronapandemin

Under måndagen återkom de tre myndigheterna och alla ställer sig positiva till hemställan, men där polisen varnar för att krav på covidtest för inresa till Sverige kommer att ta resurser från polisens andra uppgifter.

”Behöver ställas mot andra arbetsuppgifter”

”Som alltid när det handlar om resursbehov kommer den tillkommande arbetsuppgiften behöva ställas mot andra arbetsuppgifter som åligger polisen”, står det i remissvaret.

Polisen påpekar att förslaget innebär att man även behöver göra kontroller av covidtest på platser där det i dag saknas gränskontroll, till exempel gränsen mot Finland.

I hemställan från Folkhälsomyndigheten föreslår man:

  • Skärpta restriktioner för inresande till Sverige från samtliga länder.
  • Krav på att utländska medborgare (födda 2004, och tidigare) vid inresa ska uppvisa ett negativt covidtest, som är max 48 timmar gammalt.
  • Svenska medborgare och övriga som reser in i landet och av olika skäl inte har testat sig innan avresan ska göra det på ankomstdagen.
  • Hemkarantän i sju dagar samt coronatest dag 5 rekommenderas för alla resenärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet