Magdalena Andersson (S) har en sår fråga att lösa – Nooshi Dadgostars (V) krav på politiskt inflytande. Foto: Björn Larsson Rosvall/Nils Petter Nilsson/TT

Analys: Nagelbitare väntar Magdalena Andersson (S)

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerpartiets besked i dag innebär att Magdalena Andersson tar ett steg närmare statsministerposten. Men för att gå i mål måste hon lösa ännu en svår fråga – Nooshi Dadgostars (V) krav på politiskt inflytande. Det är upplagt för en nagelbitare för Magdalena Andersson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På onsdagen föll ännu en bit på plats i Magdalena Anderssons maktpussel. Efter uppgörelsen om skogen och strandskyddet förklarade Annie Lööf att Centerpartiet nu är berett att släppa fram Andersson i en statsministeromröstning.

Men det här är bara det första hindret Andersson måste övervinna. För att bli Sveriges första kvinnliga statsminister krävs att även Vänsterpartiet lägger ner sina röster. Här finns ännu inga besked. I stället vidhåller Nooshi Dadgostar sina krav på en politisk uppgörelse med Magdalena Andersson.

Vad den kan komma att innehålla är ännu oklart. Samtal har dock inletts mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

De flesta av Vänsterpartiets krav är redan kända. Nooshi Dadgostar har den senaste tiden fört fram flera olika krav för att släppa fram Andersson. Det handlar bland annat om höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring. V-kravet att skjuta upp förändringarna i lagen om anställningsskydd (las) lär dock vara överspelat med tanke på att LO nu har ställt sig bakom hela uppgörelsen.

Återstår alltså att se vad Magdalena Andersson och Nooshi Dadgostar kan enas om. Och hur snabbt de kan komma överens. Hittills har beskeden från Nooshi Dadgostar varit svåra att tolka när det gäller hur hårt Vänsterpartiet kommer att driva dem och vilka som är ultimativa. Det i sin tur avgör hur svåra förhandlingarna kommer att bli.

Andreas Norlén styr

I och med att Stefan Löfven lämnat in sin avskedsansökan som statsminister till talmannen är det nu Andreas Norlén som styr statsministerprocessen. En första talmansrunda är planerad till torsdagen. Först därefter får vi besked om talmannen direkt vill testa Magdalena Andersson i en statsministeromröstning eller om hon i stället får ett så kallat sonderingsuppdrag.

Att frågan först kommer att gå till Magdalena Andersson är givet. Det parlamentariska läget är oförändrat sedan förra statsministeromröstningen i somras. Orsaken till statsministeromröstningen är ju partiledarbytet i Socialdemokraterna.

Men hur snabbt det här kommer att gå beror helt och hållet på hur samtalen mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet utvecklas. För Vänsterpartiet handlar det mycket om att erkännas som en självklar del av regeringsunderlaget. Att partiet kräver genomslag för sin politik i utbyte mot nedlagda röster i en statsministeromröstning är fullt naturligt. På samma sätt krävde Centerpartiet besked om skogspolitiken och strandskyddet innan man var beredd att släppa fram Magdalena Andersson.

Fyra försök

Det finns egentligen inga tidsgränser för den talmansprocess som nu inleds. När talmannen bedömer att det finns stöd i riksdagen för en statsminister väljer han att lägga ett sådant förslag. Det ska först bordläggas vid två sammanträden under två dagar och kan därefter tas upp för omröstning. Det innebär att det kan bli en statsministeromröstning tidigast under nästa vecka, men det kan också dra ut på tiden om Vänsterpartiet stretar emot.

Talmannen har dock möjlighet att sätta press på partierna. Han kan välja att föra en kandidat till omröstning i kammaren även om utgången är oviss. Talmannen har nämligen fyra försök att få en statsminister utsedd av riksdagen. Misslyckas dessa fyra försök blir det automatiskt extraval.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.