Sverigedemokraterna vill ha gränskontroller och asylrätt endast för de länder som är närmast Sverige. Foto: TT/Johan Nilsson/Vilhelm Stokstad

Här är några av Sverigedemokraternas förslag om migrationspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

SD:s nya migrationspolitiska program innehåller en rad områden där partiet vill se en skärpt politik jämfört med hur det är i Sverige i dag. De handlar om bland annat asylrätt, uppehållsrätt, arbetskraftsinvandring och medborgarskap.

Asyl ska bara beviljas om Sverige är det närmaste landet. SD vill att de länder som geografiskt är närmast ett krisområde ska ansvara för mottagande, till exempel plats för flyktingläger. Medan resurser till husrum, mat, medicinsk hjälp med mera ska ligga på internationella organ som FN.

Om hjälpen i närområdet inte räcker till så förespråkar SD ett organiserat vidarebosättningssystem.

Kompetensbehov ska styra

Arbetskraftsinvandringen ska vara baserad på kompetensbehov. Kvalificerad arbetskraft med efterfrågad kompetens välkomnas, men svensk arbetsmarknad ska inte vara öppen för ”den som vill konkurrera om arbeten med lägre löner eller genom accepterande av sämre arbetsvillkor”. Arbetstillstånd ska generellt vara tillfälliga, enligt SD.

SD vill se ett regelverk för anhöriginvandring, där ansvaret för den invandrades försörjning ska ligga helt på anknytningspersonen.

Gränskontroller och bevakade boenden

Det ska finnas gränskontroller och den som saknar giltiga dokument ska direktavvisas. Polisen ska eftersöka dem som är i Sverige utan uppehållsrätt och det ska finnas särskilda bevakade och låsta boenden för dem tills de lämnar landet.

Visum eller upphållstillstånd ska krävas för att komma in i Sverige, med vissa undantag. Uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade.

Tio år för medborgarskap

Det ställs en rad krav för att få svenskt medborgarskap – som att kunna svenska språket, förstå svenska lagar och regler, förstå sociala koder, normer och värderingar. Det ska krävas ”tio år med klanderfri vandel” i Sverige.

Vården är ett ett område där SD vill profilera sig och här är partiet tydligt i sitt inriktningsprogram för sjukvården att svensk sjukvård ”i första hand finns till för svenska medborgare”. De som har tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd ska kunna få akutvård och vård som inte kan anstå. Asylsökande och de som vistas i landet illegalt ska endast få akutvård.

I Agenda söndag 26 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play intervjuas Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson om bland annat partiets migrationspolitik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

Mer i ämnet