Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den första halkan ger alltid mer skador”. Hör verksamhetschefen på Hötorgets närakut om helgens halkolyckor. Foto: SVT, Anders Wiklund/TT

Närakut i Stockholm ser kraftig ökning av väderrelaterade skador

Uppdaterad
Publicerad

Närakuten Hötorget har sett en kraftig ökning av patienter med skador från halk- eller trafikolyckor sedan snöovädret drog in över Stockholm i lördags.

– Främst är det handleder och fotleder som har tagit stryk, säger verksamhetschefen Martina Meyer.

I lördags drog ett kraftigt snöoväder in över östra Sverige. Snön orsakade kaos bland annat i Stockholms innerstad.

På närakuten Hötorget i centrala Stockholm märkte man av ovädret på flera sätt.

– Vi haft fler frakturer – man har halkat och skadat sig. Sedan har vi också haft en hel del påkörningsolyckor där bilen inte har haft vinterdäck, säger Martina Meyer, verksamhetschef och sjuksköterska.

Meyer framhåller att över hälften av alla patienter som just nu söker sig till närakuten har råkat ut för en väderrelaterad olycka.

– Jag vet att våra kolleger i Uppsala under gårdagen hade 61 ortopediska patienter, varav 49 med frakturer. Så visst ser vi en ökning.

Dessutom har framkomligheten i Stockholm varit begränsad.

– I innerstaden, här vid närakuten Hötorget, har det varit bekymmer med framför allt bussar, bilar och tåg. Men man har kunnat komma fram och det har gått att ringa ambulans.

– Det har varit ett arbete som har pågått tillsammans med alla akutmottagningar i Stockholmsregionen just för att säkra ambulanstransporter. Men det har absolut varit problem för många, forsätter hon.

”Räknar med fler olyckor”

Samtidigt var antalet sökande patienter lägre i helgen jämfört med andra helger, troligen eftersom många valde att stanna hemma när vädret var som mest besvärligt, fortsätter hon.

– Vi har hunnit med alla våra patienter.

Akutmottagningen är förberedd på ett växande antal olyckor.

– Vi bemannar upp så gott vi kan. Nu blir det milt igen, men sen när det fryser på – det är då de flesta olyckorna inträffar och då räknar vi med att det blir fler olyckor än vad det har varit i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.