Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Näringsminister Ibrahim Baylan om dyrare utsläpp Foto: SVT

Näringsministern om koldioxidutsläppen inom industrin

Uppdaterad
Publicerad

Ståljätten SSAB släpper ut mest koldioxid bland alla svenska industrier. Trots det behöver företaget inte skatta för den stora mängden utsläpp. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) gästade Agenda och fick frågor om hur den svenska industrin ska betala för utsläppen.

Sverige har som mål att vara det första fossilfria välfärdssamhället år 2045. För att nå det måste bland annat vanligt folk ställa om och betala koldioxidskatt och högre bensinavgifter. Stålindustriföretaget SSAB, som står för de största utsläppen, betalar däremot mycket mindre sett till hur mycket som släpps ut. Företaget är bland annat helt befriade från koldioxidskatten.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) fick frågan om det är rimligt att en svensk privatperson måste betala för sina utsläpp, medan stålindustrin knappt behöver göra det.

– Vi vill ha övernationella system för att det här är en global fråga, vi har ett gemensamt system i europeiska unionen, men det har inte fungerat tillräckligt väl. Det är därför Sverige har drivit på för en skärpning och nu har vi också fått en det. Det är klart att när vi tillsammans i EU kan sätta press och få ner utsläppen ger det en helt annan effekt, säger han.

”Jobba i armkrok med varandra”

Är det rätt balans i det här läget, när ni samtidigt vill fasa ut alla fossila bränslen?

– Jag är helt övertygad om att det bästa sättet för att vara konkurrenskraftigt, det är att ställa om, säger Ibrahim Baylan.

Behöver inte industrin betala mer för sina utsläpp?

– Industrin tillsammans med regeringen har ju tagit fram färdplaner hur vi steg för steg blir av med utsläppen och bli helt fossilfri. I grund och botten tror jag det är så man ska jobba, i armkrok med varandra och visa världen att det går att göra stål utan att använda kol och på det viset visa att det går att bygga moderna samhällen, utan att förstöra miljön och klimatet. Då får vi också fler jobb och bättre tillväxt, säger han.

Se hela intervjun med näringsministern Ibrahim Baylan (S) i Agenda på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet