Foto: TT

Narkolepsidrabbade kan få upp till 10 miljoner i ersättning

Uppdaterad
Publicerad

En ny lag ska ge dem som drabbats av narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa upp till tio miljoner kronor i ersättning av staten och Läkemedelsförsäkringen.

Men att ersättningsnivån har ett tak får kritik.

– Den största delen är för inkomstbortfall, och det ska räcka en hel livstid. Vi ville att man skulle ta bort det här taket och reglera det här utifrån skadeståndslagstiftningen, säger Margareta Eriksson, ordförande i Narkolepsiföreningen, till TT.

Den nya lagen presenteras av företrädare för Socialdemokraterna och Alliansföreträdare på Svenska Dagbladets debattsida. Utöver det individuella ersättningstaket på tio miljoner kronor har regeringen tillsammans med Allianspartierna också beslutat att den åldersgräns, högst 19 år vid vaccinationstillfället, som tidigare var ett krav för ersättning ska tas bort.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Livslånga konsekvenser

Margareta Erikssons son drabbades av narkolepsi när han var 14 år gammal efter att ha vaccinerats med Pandemrix. Hon säger att konsekvenserna senare i livet för de barn som drabbats är svåra att överblicka.

– 90 procent var under 18 år vid vaccinationstillfället. Skapar man en lag för den här gruppen tycker vi att det är konstigt att man inte når upp till befintlig lagstiftning, säger Eriksson.

– Jag vill mena att det inte är förenligt med barnkonventionen, i myndighetsutövning ska man sätta barnens rätt främst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet