Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De flesta överdoser är oavsiktliga – hur kommer det sig att så många människor dör i överdoser? Hör utredaren Mimmi Eriksson Tinghög. Foto: SVT

Narkotikarelaterade dödsfall ökar efter flera år av minskning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsfall som orsakats av narkotika har ökat för första gången på fyra år. Oavsiktliga överdoser är den vanligaste dödsorsaken, men organisationen Brukarföreningen Stockholm anar ändå en positiv trend.

Totalt inträffade 519 dödsfall 2022 vilket är 69 fler än 2021, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Rapporten bygger på de senaste uppgifterna som andra svenska myndigheter rapporterat in till EU:s narkotikamyndighet.

Utvecklingen är bekymmersam, säger utredaren Mimmi Eriksson Tinghög.

– Vi vet inte om det är en tillfällig ökning och inte vad den kan bero på, och det är viktigt att följa utvecklingen och ta reda på mer.

Antalet narkotikarelaterade dödsfall år 2023 har ännu inte kunnat fastställas.

Dödsfallen delas in i tre kategorier; oavsiktliga förgiftningar (överdoser), avsiktliga förgiftningar (självmord) och förgiftningar med oklar avsikt.

Bland männen ökade antalet dödsfall i alla tre kategorier, men bland kvinnor sågs en ökning av självmord och en minskning av oavsiktliga överdoser.

Opioider som metadon, heroin och fentanyl, är involverade i de flesta dödsfall där det gått att identifiera substansen.

Brukarföreningen hoppfull

Trots fler dödsfall 2022 är trenden över tid att dödsfallen minskar.

Brukarföreningen Stockholm, som arbetar med stöd och myndighetskontakter för personer som använder narkotika, är hoppfull om framtiden.

– Över tid har vi en positiv utveckling. Nu har alla regioner sprututbyte och inställningen till naloxon (livräddande nässpray) har förändrats enormt, säger Jennie Gejel på Brukarföreningen Stockholm.

Denna vecka fick Region Västernorrland, som sista region i landet, en mottagning för sprututbyte i Sundsvall.

Fentanyl möjlig förklaring

Inte heller Brukarföreningen Stockholm kan svara på vad ökningen av dödsfall kan bero på. Men en möjlig förklaring kan enligt Jennie Gejel vara fentanyl.

Drogen är ovanligt stark och 2023 upptäcktes många fall där annan narkotika kontaminerats med fentanyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.