Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Handlar om hur vi ska följa upp det avtal som Turkiet, Sverige och Finland skrev i Madrid” – Hör utrikesministern om natosamtalet med Finland och Turkiet.

Natomöte med Turkiet hålls i Finland på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Natomötet mellan Sverige, Finland och Turkiet kommer att hållas i Finland på fredag. Datumet bekräftades i dag av utrikesminister Ann Linde. Från Sverige närvarar statssekreterare Oscar Stenström.

Mötet handlar om att etablera en mekanism som ska se till att länderna verkligen uppfyller det man kommit överens om i Madrid tidigare i somras. Då skrev utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finska kollega Pekka Haavisto under en överenskommelse med Turkiet som gjorde att man till slut lade ner vetot mot ländernas Natoansökningar.

SVT kunde i fredags berätta att Pekka Haavisto meddelat att mötet ska hållas i Finland. Men när mötet äger rum har man från finskt håll inte velat säga, utan hänvisat till augusti månad.

I en intervju med SVT i dag säger däremot Ann Linde att mötet blir av på fredag, något som också turkiska uppgifter gjort gällande.

– Det kommer att ske på fredag i Finland. Det handlar om hur vi ska följa upp det avtal Turkiet, Sverige och Finland skrev under i Madrid under Nato:s toppmöte, en förutsättning för att Turkiet skulle godkänna ansökningarna från Sverige och Finland och nu är det ett uppföljande möte, säger hon.

Från svenskt håll leds delegationen av statsminister Magdalena Anderssons medarbetare.

– Den svenska delegationen leds av statssekreterare Oscars Stenström, säger Alice Thoms vid UD:s presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.