Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om Natoförhandlingar. Foto: Filip Huygens/SVT.

Natochefen jobbar för Sverige och Finland

Publicerad

För första gången deltar Sverige som blivande medlem på ett ministermöte i Nato.

Natochefen hoppas fortfarande få in Sverige och Finland tillsammans – och så fort som möjligt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är fortsatt barsk mot Sverige i Natoprocessen. Så sent som i förra veckan flaggade han för att han kan tänka sig att tills vidare bara godkänna Finland – om Nato så föreslår.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg vill dock fortsatt ha ett svenskt-finländskt inträde tillsammans.

– Jag är glad över att Sverige och Finland stått tillsammans i processen hela vägen. Jag anser att det är en styrka för Nato att båda länderna blir medlemmar och det är styrka för varandra att de står tillsammans. Så jag jobbar för att vi ska få till en lösning där båda blir medlemmar så fort som möjligt, säger Stoltenberg på en nordisk pressträff inför veckans Natoförsvarsministermöte i Bryssel.

Med på det mesta

Sverige och Finland fick i somras status som invitees – inbjudna eller blivande medlemmar – i Nato. Därmed är så gott som alla dörrar öppna till Natos olika möten, även om man ännu inte har någon rösträtt.

Veckans möte blir nu nästa steg mot ett fullt inträde. Det är det första ministermötet sedan invitee-statusen gavs och innebär att Peter Hultqvist (S) och hans finländske kollega Antti Kaikkonen flyttas upp ytterligare ett steg i hackordningen.

Fortfarande återstår ändå en hel del. Sverige och Finland får inte vara med när – eller om – det blir diskussioner om de egna eller andras förhandlingar om medlemskap. Och inte heller när övriga Natoländer diskuterar kärnvapenplaneringen i ett särskilt format, NPG, på torsdag morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.