Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spänt läge mellan Sverige och Turkiet – efter inslaget i Svenska nyheter. Foto: SVT

Kurdiskt inslag i SVT:s ”Svenska Nyheter” väcker ilska i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Kadir Meral skämtade om Turkiets president Recep Tayyip Erdogran i flera minuter i ”Svenska Nyheter” i fredags. Nu har inslaget nått Turkiet, där det orsakat uppståndelse.

”Om jag vill göra om 'Svenska Nyheter' till kurdiska nyheter gör jag det” sa Kristoffer Appelqvist i fredagens avsnitt av satirprogrammet ”Svenska Nyheter” och lämnar över till den svensk-kurdiske komikern Kadir Meral där han skämtar om Erdogan i ungefär tio minuter på det kurdiska språket kurmanji.

Tilltaget har väckt reaktioner i Turkiet. Den regimvänliga tidningen Sabah kallar inslaget för en ”skam för svensk tv”, skriver Expressen.

– Vi har sett det tidigare i tyska fall där komiker drivit med Erdogan då han gett väldigt stort utrymme till det och varit upprörd över det och låtit det gå ut över de diplomatiska relationerna med länderna, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Ebba Adielsson, ansvarig utgivare för Svenska Nyheter, framhåller att det ingår i programmets uppdrag att driva med toppolitiker:

– Det här är inte första gången och inte heller sista gången som Svenska Nyheter skojar om känsliga ämnen. Vårt uppdrag är att göra ett humorprogram med modig politisk satir där vi skojar om makthavare och aktuella händelser i samhället – och det kommer vi fortsätta att göra.

Natoförhandlingar i veckan

Dagens Nyheter skriver att redaktionen blivit kontaktad av en turkisk journalist som frågade om programmet drivs av terrorister sedan inslaget fått spridning i Turkiet.

Turkiet har ännu inte godkänt Sveriges och Finlands medlemskapsansökan till försvarsalliansen Nato. I veckan upptas förhandlingar i Turkiets huvudstad Ankara där representanter för det turkiska och svenska justitiedepartementen bland annat ska diskutera hur utlämningar ska hanteras.

– Nato-frågan präglar ju verkligen den svensk-turkiska relationen för tillfället. Och det är rätt spänt med tanke på att Turkiet säger att man kommer att fortsätta att stoppa Sverige och Finland från att gå med i Nato. Man kommer inte att ratificera ett medlemskap i parlamentet, säger Tomas Thorén.

I somras sade Erdogan att han krävt att Sveriges ska lämna ut 73 personer – något som oroat bland andra svenska kurder.

”Svenska Nyheter” har tidigare väckt ilska i Kina baserat på ett inslag om kinesiska turister.

Se hela avsnittet ur Svenska nyheter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.