Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersson mötte Erdogan: ”Jag har berättat vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid” Foto: MARTIN DIVISEK/EPA/TT

Magdalena Andersson mötte Turkiets president Erdogan i Prag

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har ledarna för ett 40-tal europeiska länder mötts i Prag. Statsminister Magdalena Andersson (S) fick under mötet möjlighet att tala med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enskilt, berättar hon på torsdagskvällen.

SVT:s Europakorrespondent David Boati är på plats i Prag där toppmötet hålls. Statsminister Magdalena Andersson fick under mötet möjlighet att tala med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enskilt, berättar hon på torsdagskvällen.

– Jag har berättat att vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid och Turkiet har också noterat ISP:s beslut om att tillåta leveranser till Turkiet, säger Andersson.

Hon berättar att hon har pratat med Ulf Kristersson (M) inför mötet, och nu också har pratat med Erdogan om vad som händer när det blir ett regeringsbyte.

– Jag kunde också berätta att även när Sverige får en ny regering så kommer vi naturligtvis att fortsätta stå upp för den här överenskommelsen, säger statsministern.

Inga nya Nato-besked

Det blev inga besked om den turkiska processen med att ratificera Sveriges medlemskap.

– Vi pratade mer om de möten som vi haft på teknisk nivå och de beslut som vi fattat i Sverige och att det var viktigt att säkerställa att de vet om att överlämningen i Sverige kommer att ske ordnat och med kontinuitet. Vi har haft en bra dialog, säger Andersson.

Kritiserat satirinslag dök inte upp under mötet

Några samtal om det i Turkiet så kritiserade satirinslaget i SVT-programmet Svenska Nyheter blev det inte. När SVT:s David Boati träffade Magdalena Andersson inför mötet tidigare under dagen berättade hon vad hon tänkte säga om det skulle dyka upp.

– Om det kommer på tal kan jag berätta att vi har fri press i Sverige. SVT är helt helt fristående från regeringen, och det är ju inte helt ovanligt att man häcklar även regeringen.

Inslaget, som blivit kritiserat i Turkiet, ledde till att Sveriges ambassadör i Turkiet på onsdagen kallades upp till Turkiets utrikesdepartement.

Se vad Magdalena Andersson sade om mötet i spelaren ovan.

Det helt nya Europatoppmötet

Mötet i Prag är det första av en ny sorts toppmöte, där ledare från hela Europa möts. Ledare från 42 olika länder var på plats i Tjeckiens huvudstad, de saknade bara Danmarks statsminister Mette Frederiksen som är mitt i regeringskris och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På mötet diskuterades bland annat ekonomi och migration. Mötet ska även vara en utsträckt hand till exempelvis länder i Balkan som i dag inte är med i EU, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent som är på plats i Prag.

Det fanns även tillfälle för ledarna att träffas individuellt och samtala enskilt under mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.