Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andersson (S) om turkiska kritiken: Det viktiga är att vi håller överenskommelsen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sveriges Turkiet-ambassadör uppkallad till turkiska UD

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Turkiet har kallats upp till Turkiets utrikesdepartement med anledning av ”förolämpande uttalanden” som gjorts om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter.

Det var i fredags som komikern Kadir Meral under flera minuter skämtade om Turkiets president i satirprogrammet Svenska Nyheter. Dessutom kallade programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist Erdogan för en ”dåre”.

Kristoffer Ahonen Appelquist, programledare för satirprogrammet Svenska Nyheter.

På onsdagen svarade turkiska UD med att kalla upp Sveriges Turkiet-ambassadör Staffan Herrström, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

”Oacceptabelt”

Väl där fick ambassadör Staffan Herrström höra att det ”oförskämda och fula” innehållet om Erdogan och Turkiet är oacceptabelt, skriver nyhetsbyrån.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spänt läge mellan Sverige och Turkiet – efter inslaget i Svenska Nyheter. Foto: SVT

Utrikesminister Ann Linde (S) uttalade sig om protesten under onsdagen och om förhandlingarna med Turkiet om Natomedlemskap.

– För det första så har vi press- och yttrandefrihet i Sverige och för det andra har vi ett trilateralt avtal som vi försöker på alla sätt att uppfylla och det har vi alla intentioner att fortsätta göra, sa hon till TT,

Vid en pressträff på onsdagen fick statsminister Magdalena Andersson (S) en fråga om vad det här kan betyda för Sveriges Natoansökan.

– Jag tror att det som är viktigt för Turkiet är att vi lever upp till den överenskommelse som vi har gjort och här har det skett åtgärder i Sverige och i Finland, svarade statsministern.

”Yttrandefrihet”

Men enligt SVT:s korrespondent Tomas Thorén kan relationen mellan Sverige och Turkiet fortsätta att vara ansträngd.

– Natofrågan präglar ju verkligen den svensk-turkiska relationen för tillfället. Och det är rätt spänt med tanke på att Turkiet säger att man kommer att fortsätta att stoppa Sverige och Finland från att gå med i Nato. Man kommer inte att ratificera ett medlemskap i parlamentet, säger han.

SVT har sökt svenske ambassadör Staffan Herrström för en kommentar, men svenska Utrikesdepartementet hälsar att han avböjer intervju. I en skriftlig kommentar säger myndigheten:

”Den svenska ambassadören i Ankara har idag haft samtal på turkiska utrikesdepartementet. Fokus för samtalet var ett inslag om Turkiet i satirprogrammet Svenska Nyheter. Den svenska ambassadören konstaterade att det råder yttrandefrihet i Sverige.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.