Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Både nattklubbschefen Johan Däldehög och DJ:n Gabriella Ekman är mycket oroliga för sin bransch. Foto: SVT

Nattklubbschefen: ”Vi känner att vi backar tillbaka igen”

Uppdaterad
Publicerad

”Det får vara slutfestat nu” sa Stefan Löfven i samband med att regeringen meddelade skärpta restriktioner för nattklubbarna.

– Om det här landar i att vi inte får ta in fler än 50 personer får vi stänga ner och personalen kommer tyvärr bli arbetslös, säger nattklubbschefen Johan Däldehög i Morgonstudion.

Efter att flera klubbarrangörer de senaste veckorna uppmärksammats för trängsel på dansgolv meddelade regeringen under torsdagen att nattklubbar med fler än 50 personer inte längre kommer att tillåtas. Den arrangör som bryter mot den nya bestämmelsen riskerar straff.

Ytterligare ett förslag – som först ska gå på remiss – är att reglerna för serveringsställen skärps till att tillåta högst åtta personer att sitta tillsammans i ett sällskap.

– Vi känner att vi backar tillbaka igen med de här nya restriktionerna, säger Johan Däldehög som arbetar som nattklubbschef i Göteborg.

”Vi har inga dansgolv”

Han hoppas att de klubbar han driver ska kunna leva vidare, trots regelskärpningarna. Det förutsätter dock att verksamheterna inte träffas av begränsningen om max 50 personer.

– Vi har inga dansgolv som vi tolkar det utan vi har sittande servering som påminner mer om restaurangservering. Så har vi jobbat sedan coronapandemins utbrott.

Han medger dock att det finns en risk att klubbarna trots allt kan komma att bedömas hårdare – vilket i så fall skulle tvinga dem att stänga.

– Om det här landar i att vi inte få ta in fler än 50 personer får vi stänga ner och personalen kommer tyvärr bli arbetslös, säger han.

Frustrerande att regler inte efterlevs

Johan Däldehög säger att han har förståelse för att myndigheterna vidtar åtgärder för att hålla smittspridningen nere men uttrycker besvikelse över att det finns arrangörer som inte lyckats följa reglerna.

– Vi har jobbat med öppna nattklubbar sedan i juni. Det har varit tufft, vi har jobbat med miljö och hälsa, byggt om, och så är det andra som inte kan hantera det, det är frustrerande, säger han.

Undergroundscenen växer

Gabriella Ekman arbetar som dj och förklarar att hon drabbats hårt av pandemin.

– Jag har varit tvungen att pausa mitt företag, det finns inga arbeten, säger hon.

Hur man på bästa sätt hanterar situationen är däremot svårt att svara på medger hon.

– Det där är ”the million dollar question”.

Vad som är klart är dock att nattklubbslivet inte stannar av bara för att reglerna skärps.

– Undergroundscenen fått stor spridning. Man hittar alternativa sätt att klubba, på både gott och ont, säger Gabriella Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer