Den som köper ett elfordon eller en eldriven utombordsmotor kan i dag ansöka om en premie på max 10 000 kronor. Foto: Thomas Johansson/TT

Naturvårdsverket polisanmäler omfattande bedrägeriförsök med elcykelbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har polisanmält ett misstänkt storbedrägeri kring bidragen för elcyklar. Närmare hundra utbetalningar misstänks vara falska, och ett tiotal har stoppats. Dessutom har man anmält en enskild elcykelkund som använt ett förfalskat tandkrämskvitto.

Totalt handlar det om närmare hundra ärenden, fördelade på lika många privatpersoner som ska ha handlat från tre olika företag.

– Det överensstämmer inte med verkligheten. Transaktionerna har inte skett, det är ett samordnat försök till omfattande bedrägeri, säger Tomas Hallqvist som är chef för Miljöbidragsenheten på Naturvårdsverket.

Myndigheten kontrollerar de nya elcykelbidragen bland annat via stickprov, och det var vid ett sådant som en handläggare fattade misstanke och valde att gräva djupare. I de flesta fall har myndigheten redan hunnit betala ut pengar, men man har hunnit stoppa ett tiotal utbetalningar.

De flesta fallen handlar enligt Tomas Hallqvist om elcyklar värda över 40 000 och där alltså bidraget skulle uppgå till 10 000 kronor. Totalt ska ungefär 900 000 kronor redan hunnit betalas ut i det misstänkta bedrägeriförsöket.

Tandkräm från Clas Ohlson

Utöver det omfattande misstänkta systematiska försöket har myndigheten också polisanmält ett enskilt fall där en person försökt lura till sig pengar.

– Man har köpt en tandkrämstub hos Clas Ohlson för 15 kronor men sedan fått det att se ut som att man köpt en elcykel för 40 000, säger Tomas Hallqvist, som uppger att systemet konstruerades så det skulle vara komplicerat att försöka lura det.

– Vi tänkte att det var relativt små summor för den enskilde, och en stor arbetsinsats för ganska lite pengar. Men nu har vi blivit överbevisade att det finns ett intresse att utnyttja systemet.

Den som köper ett elfordon eller en eldriven utombordsmotor kan idag ansöka om en premie på max 10 000 kronor. För tillfället har Naturvårdsverket tagit emot cirka 75 000 ansökningar. Naturvårdsverket kontrollerar de ansökningar som kommer in på genom inbyggda automatiska kontroller, registeranalyser och slumpmässiga manuella granskningar. Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer