Foto: SVT/TT

”Nazism är hets mot folkgrupp genom sin blotta existens”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen gör lagstiftningen att man inte kunde göra någonting för att hindra nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen från att demonstrera på Göteborgs gator – utan tillstånd.
– NMR bekänner sig till en ideologi som går ut på utrota alla judar och ytterligare kanske några andra grupper. Det i sig är hets mot folkgrupp, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism

På söndagen kunde ett 50-tal medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndrörelsen marschera på Göteborgs gator i uniformsliknande klädsel och utrustade med fanor och sköldar. Trots att demonstrationen saknade tillstånd sade sig polisen inte kunna göra någonting för att stoppa den – lagen om demonstrationsfrihet hindrar dem från att ingripa.

”Närmast troskyldigt”

Ett argument som Svante Weyler inte håller med om:

– Det verkar som om polisen på ett närmast troskyldigt sätt betraktar nazister som vilken demonstration som helst, men genom sin blotta existens gör de sig skyldiga till hets mot folkgrupp, säger han i Aktuellt.

LÄS MER: TV: 50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i Göteborg

Klas Friberg, chef för polisens region Väst, försvarar polisens beslut att inte ingripa mot nazistmarschen.

Politikerna väl medvetna

– Dagens lagstiftning vi har tillämpats på samma sätt sedan början på 1990-talet. Politikerna som stiftar lagarna är väl medvetna om att polisen inte har möjlighet att ingripa på det sätt som man nu vill att vi ska göra. Vill man komma åt det här är det upp till lagstiftaren att uttryckligen förbjuda nazistiska organisationer och demonstrationer.

LÄS MER: Polisen tappade bort tips om nazistdemonstration

Svante Weyler på Svenska kommittén mot Antisemitism anser dock att polisen skulle kunna göra mer redan i dag utan skärpt lagstiftning och inskränkningar i yttrandefriheten.

Vill få saken prövad

– Det finns ett utrymme för tolkning när det gäller hets mot folkgrupp och jag ser gärna att det prövas juridiskt vad polisen faktiskt kan göra. Och om det som hänt i Göteborg inte räcker skulle jag gärna se en skärpt lagstiftning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer