Flera partier har krävt att NMR stoppas eller förbjuds. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Analys: Nazisterna i Almedalen ökar pressen på politikerna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nazisternas påtagliga närvaro under årets Almedalsvecka utgör ett allvarligt hot mot arrangemangets legitimitet som demokratisk mötesplats. Utvecklingen i Almedalen ökar pressen på politikerna att agera.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Nordiska Motståndsrörelsen är en sektliknande våldsbejakande nazistgrupp som genom att försöka störa och uppträda hotfullt påtagligt har påverkat samtalsklimatet vid årets Almedalsvecka.

Många besökare har känt oro, andra har av rädsla helt avstått från att komma till Visby.

Almedalen 2018

Samtidigt meddelar nu polisen att antalet brott under årets Almedalsvecka har fördubblats jämfört med 2017. Bland annat handlar det om hets mot folkgrupp och misshandel.

Natten mellan fredagen och lördagen greps till exempel fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp.

Hotar Almedalens legitimitet

Även om NMR är en liten organisation med få anhängare har alltså gruppen på ett påtagligt sätt påverkat bilden av årets Almedalsvecka. Fortsätter denna negativa utveckling hotas hela arrangemangets legitimitet.

För även om kritiken de senaste åren tilltagit mot Almedalsveckans kommersialisering är grundidén med arrangemanget en levande samhällsdebatt, öppenhet och demokratiska samtal.

Att detta i tilltagande grad överskuggas av mörka krafter med hot och våld på agendan är ohållbart för arrangemangets långsiktiga överlevnad.

Krav på förbud

Flera politiska partier har också krävt att NMR ska stoppas eller förbjudas. Ett förslag som diskuterats under veckan är att förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer, på samma sätt som deltagande i terrororganisationer. Ett sådant förbud skulle omöjliggöra nazisternas aktiviteter, även i Visby.

En konsekvens av årets Almedalsvecka blir med all sannolikhet att de politiska partierna i riksdagen nu sätter sig ner för att försöka enas om en lagstiftning som kan sätta stopp för hot och hat som begränsar människors möjligheter till ett fritt meningsutbyte. Men det är ingen enkel uppgift. Samtidigt är det självfallet viktigt att värna den yttrandefrihet som allt ytterst handlar om att försvara.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2018

Mer i ämnet