Foto: Ylva Larsson/SVT

NMR inblandade i flera incidenter – polisen: ”Vi gör så gott vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera incidenter där nazistiska NMR varit inblandade har rapporterats under politikerveckan i Visby. Under torsdagen utbröt tumult utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält och även under en mångfaldsmarsch var nazister närvarande. Men polisen vill inte prata om specifika organisationer.

– Det ger dem ett oförtjänt rykte.

Vid 13-tiden på torsdagen utbröt tumult utanför tältet där Vänskapsförbundet Sverige-Israel håller till under Almedalen, när personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen började veckla ut en banderoll framför tältet.

Flera personer reagerade och försökte dra undan NMR-banderollen. Nazisterna attackerade då dem, berättar vittnen för SVT Nyheter. Flera personer på platsen uppgav att de knuffats, dragits ned, alternativt blivit slagna av nazisterna. En av dem är Christina Toledano Åsbrink.

Almedalen 2018

– Jag blev fysiskt bortputtad av en mycket arg ung man, sen vet jag inte om jag grabbar tag i banderollen innan eller efter, men jag håller i den och då blir jag ännu mer puttad tills jag blir omkullputtad och då släpas jag med, säger hon till SVT Nyheter.

Mycket spänd stämning

Polisen var på plats på några sekunder, och kunde mota bort NMR-aktivisterna. Stämningen på platsen

Christina Toledano Åsbrink. Foto: Ylva Larsson/SVT

var mycket spänd under ett antal minuter.

– Jag köper inte att man kan komma och förstöra min rätt att stå här. Jag är väldigt upprörd, säger Christina Toledano Åsbrink.

Hon har polisanmält händelsen, och uppger även att hon fått en anmälan mot sig. Polisens presstalesperson i Almedalen, Carina Skagerlind, känner till incidenten men har ännu inte fått in någon anmälan då ärendet är så färskt.

– Sedan kan det vara så att personerna som är inblandade är identifierade, säger hon.

Under politikerveckan har flera incidenter rapporterats där nazister varit inblandade. En person är anhållen misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv som ska ha skett under onsdagskvällen. Polisen vill dock inte prata om specifika organisationer då det ger dem ”oförtjänt rykte”.

– Vi har det här fallet med misshandeln i går. I går fick vi även in en anmälan om hets mot folkgrupp. Annars har jag inte fått in några andra polisanmälningar men det ger självklart ingen helhetsbild av läget i Almedalen. I dag är en väldigt intensiv dag och vi har mycket poliser ute för att man ska kunna känna sig trygg och lugn, säger Carina Skagerlind.

Polisen bedömer säkerhetsläget kontinuerligt

Enligt polisen kommer de, som det ser ut nu, inte att agera på något annat sätt, men nya bedömningar av säkerhetsläget görs varje dag.

– Självklart är inget fall där en människa blir misshandlad okej på något sätt. Det innebär att vi får jobba ännu hårdare och vi gör det så gott vi kan. Vi försöker förutse innan brott sker och vara på plats hela tiden. Vi jobbar så gott vi kan med de verktyg vi har och vi kommer att fortsätta göra det från polisens sida.

Under torsdagen arrangerades också en antirasistisk marsch i centrala Visby där flera organisationer tågade genom staden och skanderade ”Inga nazister på våra gator”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet