Fler samhällsaktörer måste involveras om nyrekryteringen till gängen ska stoppas, menar Noa-chefen Johan Olsson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Noa-chefen: Polisarbete kan inte ensamt stoppa gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Trots många gripanden av gängkriminella under det gångna året fortsätter den våldsamma utvecklingen – och för att hejda den krävs mer än polisarbete, menar Noa-chefen Johan Olsson.

– För att lösa det här på sikt måste vi som samhälle få stopp på tillväxten, säger han i Ekots lördagsintervju.

Den stora antalet skjutningar kopplade till gängkriminalitet har fortsatt under året, trots vissa polisiära framgångar. Med hjälp av att krypterade tjänster som Sky och Encrochat har drygt 500 personer gripits. Trots det har gängvåldet legat kvar på en hög nivå.

Det beror på att de gängkriminella som grips snabbt ersätts av andra, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning, i Ekots lördagsintervju.

– Vi har god koll på de här miljöerna och individerna men vi bryter inte trenden. När vi grep många under kort tid kunde vi pressa ner våldet ett kort tag, men tyvärr blev den respiten kort framförallt i storstadsområden, säger han till radion.

Han beskriver polisens arbete som att ”behandla symtomen” – och menar att hela samhället måste mobiliseras för att komma åt nyrekryteringen till gängen.

– Andra behöver samma som vi fått: Mer resurser, ny lagstiftning och nya metoder.

Vill avlyssna utan misstanke

Fler poliser, mer resurser och fler verktyg – det är vad som krävs för att polisen ska kunna bekämpa gängvåldet, menar Jonas Olsson. Ett av de verktyg som polisen efterfrågat är att man vill kunna avlyssna gängkriminella personer utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Regeringen beslutade nyligen att utreda en sådan lagstiftning.

Förslaget har också fått kritik för att det öppnar för mer godtycklig avlyssning. Johan Olsson framhåller i intervjun att det bör bedömas av domstolar, men att polisen kan göra en avgränsning.

– Den här lagstiftningen ska utredas av andra men i grunden är vi intresserade av att avlyssna personer som är djupt involverade i organiserad brottslighet, vi har mycket konkreta uppgifter som skiljer dem från andra personer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.