Nöjesparkerna kan öppna om två veckor: ”Planerar”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten föreslår att nöjesparker ska kunna öppna på ett smittsäkert sätt redan om två veckor. Förslaget om ett begränsat utrymme per besökare har mötts av stark kritik från parkerna – men har ännu inte fått grönt ljus från regeringen.

– Det är inte långsiktigt hållbart att ha öppet på det sättet, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts, i Morgonstudion.

Tidigare i mars presenterade Folkhälsomyndigheten ett förslag om nya åtgärder för museer, temaparker och nöjesparker. Myndighetens riktlinjer för ett smittsäkert återöppnande bygger bland annat på att parkerna ska se till att varje besökare har minst 20 kvadratmeter att röra sig på.

Kravet på ett begränsat utrymme för besökarna har mötts av både kritik och besvikelse från flera nöjesparker.

– Nu planerar vi för att öppna enligt de föreskrifter vi har fått, men det är inte långsiktigt hållbart att ha öppet på det sättet, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som bland annat äger Gröna Lund och Skara sommarland.

”Onödigt svårt för oss att öppna”

Han är kritisk till att kravet om utrymme skiljer sig mellan olika verksamheter.

– Det som har överraskat oss med är att det ska krävas 20 kvadratmeter per gäst, något som kan jämföras med tio kvadratmeter för personer i inomhusmiljöer. Den här dubbelregleringen finner vi omotiverad och den gör det onödigt svårt för oss att öppna på ett bra sätt, säger han.

Enligt Sara Byfors, enhetschef vid FHM, finns det risk för stora folksamlingar vid entréer och andra platser där besökare kan bli stillastående.

Väntar på besked från regeringen

– Man ska komma ihåg att de flesta parkerna har stora ytor, så det blir många människor som ska ta sig till och från och som ska samlas på samma plats. I det smittläge vi befinner oss nu tycker vi inte att det är lämpligt, säger hon i Morgonstudion.

Förslaget är skickat på remiss och kräver ett godkännande från regeringen innan en återöppning av landets nöjesparker kan bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.