Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nolltaxa kan öka kollektivresandet

Uppdaterad
Publicerad

Nolltaxa i kollektivtrafiken för att öka resandet är på tapeten på flera håll i landet. I Örebro tror politikerna inte på den. I Kiruna har man nu permanentat den.

Många fler måste lämna bilen hemma och åka kollektivt om vi ska klara klimatmålen, det är politiker ur alla lägren överens om. Men under de senaste decenierna har det genomsnittliga priset för månadskortet i landet fördubblats, visar en undersökning som SVT gjort. Och frågan om man ska införa nolltaxa är nu på tapeten i flera olika delar av landet.

Ska man gå efter vad forskning visar så är det är framför allt turtätheten och punktligheten som är viktigast för om fler ska åka kollektivt. Men priset är också viktigt.

Politikerna skeptiska i Örebro

I Örebro var nolltaxan ett hett ämne i valet 2006. Ett försök som slutade med våld och vandalisering av bussar. Nu driver Ung vänster frågan igen och 12.000 personer har skrivit på en namninsamling för att det ska bli avgiftsfritt i kollektivtrafiken. Men på landstinget håller man inte med.

– Jag tycker att i grunden så är det en dålig idé, säger landstingsrådet och socialdemokraten Jonas Karlsson.

– Vi tillhandahåller en tjänst som är väldigt prisvärd men det viktigaste för resenärerna är att de ska få en väl fungerande kollektivtrafik. Det är det som vi kommer att behöva lägga mer pengar på framöver.

Trefaldigat resande i Kiruna

I Kiruna har man valt motsatt hållning. I mitten på 2011 startade man ett försök med nolltaxa. Ett försök som man nu permanentat. För under de två och ett halv år som försöket pågått har man lyckats trefaldiga antalet kollektivresenärer. Och Vänsterpartiet som låg bakom förslaget ser väldigt positivt på att det slagit väl ut.

– Utvärderingarna visar att bussåkandet har ökat lavinartat. Vi har fått mycket, mycket bättre resultat än vi vågade hoppas, säger vänsterpartiets Niklas Sirén, vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

– Vi är oerhört glada. Det här är en fantastisk succé både vad gäller för byarna och deras möjligheter att ta sig in till stan och åkandet inne i själva cityn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus miljö

Mer i ämnet