Han kör riksdagens miljösämsta bil

Uppdaterad
Publicerad

En Bentley, två Jaguarer, en Toyota Landcruiser och en Iveco Concorde Charisma. Göran Montan (M) från Everöd har vad som är riksdagens mest miljöovänliga bilpark.

 Göran Montan utmärker sig på flera sätt i SVT:s kartläggning över riksdagsmännens miljöbilar. Dels är han registrerad ägare till fler bilar än någon av sina kolleger. Dels äger han den bil som har i särklass högst utsläpp av alla i kartläggningen: en bensindriven Bentley Mulsanne S, årsmodell 1989.

– Den räknar jag som en veteranbil. Jag kör den högst ett par hundra mil om året.

Fokus miljö – #dinröst

När han ska ge sig utpå vägarna tar han hellre Jaguaren.

– Jag tillhör en generation som tycker att bilar är roligt och då gärna sportbilar. Men egentligen kör jag nog ganska lite.

I själva verket är listan inte komplett. Göran Montan har ett hus i Schweitz, även där har en bil. Och så föder han upp Islandshästar, ytterligare två bilar knutna till den verksamheten finns på Island.

När han kör till affären i affären i Everöd så tar han vanligtvis dotterns bil, en liten Toyota.

– Då behöver jag inte vara rädd för att den ska bli repad på parkeringen, konstaterar han.

Han känner sig bara måttligt störd över sin placering i SVT:s kartläggning.

– Jag kan förstå att det sticker ut politiskt. Men jag tror att det viktigaste i allmänhetens ögon är hur man är som människa.

– Jag skulle absolut köpa en elbil om det gick att ta sig till Stockholm eller ner på kontinenten med den, säger han.

Till SVT:s granskning av politikernas bilar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet