• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT

Så många riksdagsmän äger miljöbil

Uppdaterad
Publicerad

En granskning som SVT:s Rapport har gjort visar att hälften av riksdagsledamöterna från Västmanland och Örebro äger en miljöbil. I landet som helhet är det knappt en tredjedel.

– Vi riksdagsledamöter vi har fått förtroende från väljarna, och då tycker jag att det är viktigt att vi försöker vara ett föredöme och satsar på att köra miljövänligt, säger riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) från Örebro.

När det gäller hans kollegor från Örebro kommun äger samtliga miljöbilklassade fordon. I Västerås är samma siffra tre av sex, och utanför de större kommunerna i vårt område lyser miljöbilarna med sin frånvaro. Fyra riksdagsledamöter i Surahammar, Odensbacken, Hallsberg och Nora kör samtliga på bensin eller diesel.

”Medvetet val”

Åsa Coenraads (M) från Västerås är en av riksdagsledamöterna som äger en miljöbil.

– Jag gjorde ett medvetet val när jag köpte min bil. Jag ville ha en så miljövänlig bil som möjligt, men jag ville också ha en bil som var säker eftersom jag kör långa sträckor, förklarar Coendraads (M).

I SVT:s granskning har de bilar som enligt fordonsskatten klassas som miljöbilar räknats, däribland de flesta etanolbilar. I dag finns det hårdare krav på vad som ska klassas som en miljöbil. Utsläppen får maximalt vara 120 gram koldioxid per körd kilometer.

Åsa Coonraads etanolbil har till exempel ett utsläpp på 184 g CO2/km. Om kravet på 120 gram skulle ställas för en miljöklassning i vår granskning hade bara två av våra fjorton riksdagsledamöter kunnat stoltsera med en miljöbil – Agneta Luttropp (MP) från Västerås och Lars-Axel Nordell (KD) från Örebro.

Bilarna utvecklas

– Det är två av 14 i dag, men om några år tror jag det är fler än oss två. Jag är övertygad om att utvecklingen går dit hän och att riksdagsledamöterna kommer följa med i den utvecklingen, säger Nordell (KD) som är den i våra län som släpper ut minst koldioxid per kilometer med sin elhybridbil, och han får medhåll av Åsa Coenraads.

– Bilarna utvecklas hela tiden och det är viktigt att vi inte låser in oss i skattepolitiska system som hindrar utvecklingen. Hade jag köpt en bil idag hade jag inte köpt en etanolbil, säger Åsa Coenraads (M).

Varför inte?

– Jag tror att gasen och elen är framtiden när det gäller bilar. Jag skulle vilja ha en elbil.

Dessa riksdagsledamöter från Örebro och Västmanlands län har en bil registrerad:

Lolo Lindström (M), Hallsberg Bensin 224 g CO2/km

Roger Haddad (FP), Västerås Bensin 217 g CO2/km

Staffan Anger (M) Västerås Bensin 212 g CO2/km

Johan Pehrson (FP) Örebro Bensin/Etanol 191 g CO2/km  MILJÖBILKLASSAD 2007

Håkan Bergman (S) Örebro Bensin/Etanol 189 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2007

Åsa Coenraads (M) Västerås Bensin/Etanol 184 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2007

Jessica Polfjärd (M) Västerås Bensin 183 g CO2/km

Lars Eriksson (S) Västerås Bensin/Etanol 182 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2007

Lennart Axelsson (S) Nora Bensin 172 g CO2/km

Jonas Eriksson (MP) Örebro Bensin/Etanol 169 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2007

Olle Thorell (S), Surahammar Diesel 162 g CO2/km

Lotta Olsson (M) Odensbacken Bensin 159 g CO2/km

Agneta Luttropp (MP) Västerås Bensin 118 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2013

Lars-Axel Nordell (KD) Örebro Diesel/El 104 g CO2/km MILJÖBILKLASSAD 2013

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.