Mehmet Kaplan (MP) är gruppledare för Miljöpartiet, här tillsammans med kollegan i Socialdemokraterna, Mikael Damberg. Foto: TT

Miljöpartiets gruppledare äger inte miljöbil

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla av miljöpartisternas personbilar är miljöklassade, enligt fordonskattelagen. Men en av de som inte har miljöbil är Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan.

– Nästa gång vi byter blir det definitivt en bra miljöbil, säger han till SVT.

Kaplan äger en VW Passat 2,0 FSI, årsmodell 2005 som släpper ut 199 gram koldioxid per kilometer och drivs med bensin, enligt Transportstyrelsen.

– Jag köpte vår bil innan jag kom in i riksdagen och har haft den sen dess. Jag har inte prioriterat att byta bil. Men nästa gång vi byter blir det definitivt en bra miljöbil, säger Mehmet Kaplan.

Fokus miljö – #dinröst

Om han kör bilen 1.000 mil om året, släpper den ut nästan två ton koldioxid om året. Han äger bilen sedan den var ny 2005. Sedan dess har den körts drygt 12.000 mil. Det betyder omkring 24 ton koldioxid i utsläpp. Det kan jämföras med 24 flygresor tur- och retur mellan Arlanda och New York.

Minst andel miljöbilar bland Alliansens riksdagsledamöter

Minst andel miljöbilar har Folkpartiets och Moderaternas riksdagsledamöter. Mindre än var femte av deras personbilar är klassade som miljöbil, enligt fordonskattelagen eller släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer. Bland de bilar som ägs av Centerns och Kristdemokraternas riksdagsledamöter är mindre än varannan personbil miljöbil.

– Jag tror alla oavsett politiskt parti faktiskt har ett miljöengagemang. Men sen kan det handla om olika familjesituationer och att man bor i olika delar av landet, säger moderaten Jan-Evert Rådhström, vice ordförande i trafikutskottet.

SVT har redovisat uppgifterna för ett konsultföretag som bland annat tar fram underlag och fakta om personbilar till Konsumentverket.

– Jag är jätteförvånad. De här människorna ska ju vara framåt och visa vägen var vi ska gå. Det är ett skrotupplag de åker omkring och kör, säger Ronny Svensson, VD på Ynnor.

Moderaten Göran Montans bilar släpper ut 13 kilo per mil

Moderaten Göran Montan äger fem personbilar som inte är avställda, två Jaguarer, en Bentley och en Toyota Land Cruiser Han äger också en Iveco Concorde som det inte finns utsläppsuppgifter på.

Men de andra fyra bilarna släpper tillsammans ut omkring 1,3 kilo koldioxid per kilometer. Det betyder cirka 13 kilo koldioxidutsläpp per mil för de bilarna.

Bara var tredje S och SD-fordon är en miljöbil

Socialdemokraten Anders Karlsson äger en Volvo S60, årsmodell 2003 som släpper ut 261 gram koldioxid per kilometer. Han är den enda ägaren sen bilen var ny. Vid senaste besiktningen noterades att bilen körts 13.792 mil. Det innebär omkring 36 ton koldioxidutsläpp.

– Det blir cirka 1200 mil om året. Hade förmodligen haft en miljöbil om jag kört som jag gjorde som ombudsman cirka 4000 mil om året, säger Anders Karlsson.

Sverigedemokraten Stellan Bojerud äger en Volvo 964 E 2,5, årsmodell -95. Han skaffade bilen i augusti 2006. Den beräknas släppa ut 304 gram koldioxid per kilometer. Bilen har körts minst 2100 mil sedan han skaffade bilen. Det innebär drygt sex ton koldioxid i utsläpp.

Få vänsterpartister äger personbil

Vänsterpartiets ledamöter äger bara fem personbilar. Tre är miljöbilar enligt fordonskatten eller släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer. Det utesluter inte att riksdagsledamöterna som inte är ägare till personbilar ändå kan ha tillgång till bil om någon i till exempel familjen äger fordon. Det har SVT inte undersökt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet