Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör V-ledaren om Nato i klippet. Foto: SVT

Nooshi Dadgostar: Fullt möjligt med en folkomröstning om Nato

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Det är fullt möjligt att ha en folkomröstning om ett svenskt Natomedlemskap eller fatta beslutet i höst i stället, menar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

– Det är inte säkerhetspolitiskt motiverat att ta beslutet nu, säger hon i Morgonstudions partiledarintervju.

Vänsterpartiet är kritiska till ett svenskt Natomedlemskap och i Morgonstudion varnar partiledaren Nooshi Dadgostar för att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen riskerar att leda till en ökad militarisering och eskalering i vårt närområde

– Då behöver man titta på vad det innebär för konfliktnivån och hotbilden mot Sverige och svenska medborgare, säger hon i programmet.

Ett annat motargument som Vänsterpartiet lyfter fram är att ett Natomedlemskap skulle leda till att Sverige måste samarbeta med länder som till viss del är auktoritära och vars utveckling är svår att förutse.

Har vi tid med en folkomröstning i det här läget?

– Den här debatten har kommit från det brutala invasionskriget mot Ukraina. Där har vi tyckt att Sverige borde hjälpa till mycket mer och till exempel strypa importen av ryska gas och olja. Men det hjälper inte Ukraina om Sverige om en eller två veckor skickar in en Nato-ansökan, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Det är fullt möjligt att ha en folkomröstning eller att fatta det här beslutet i höst i stället, efter till exempel ett riksdagsval. Det är inte säkerhetspolitiskt motiverat att ta beslutet nu.

I stället vill Vänsterpartiet fortsätta bygga försvarssamarbeten med andra länder.

– För att skydda svenska folket så behöver vi behålla vårt självbestämmande över vår egen försvarsmakt så att vi kan välja, det är det som är vårt privilegium i världen, säger Nooshi Dadgostar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet