Nooshi Dadgostar: ”Kommer aldrig släppa fram en högernationalistisk regering”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att Stefan Löfven kommer tillbaka som statsminister – trots att partiet inledde den historiska processen där S-ledaren röstades bort i riksdagen. Det säger partiledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Det handlar om punkt 44 – det utredningsförslag om fri hyressättning i nyproduktion som nu har sänkt regeringen och gjort Stefan Löfven historisk då han som första statsminister har röstats bort i ett misstroendevotum.

Under en pressträff säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som satte bollen i rullning genom att öppna för en misstroendeförklaring, att hon har ”gjort allt för att den här dagen inte skulle inträffa”.

– Vi har försökt lösa den här situationen under hela mandatperioden och sträckt ut en hand, men den har hela tiden avvisats av regeringen och stödpartierna.

”Vill gärna att Stefan Löfven ska återkomma”

Stefan Löfven har nu en vecka på sig att bestämma sig för om det blir nya talmansrundor eller om han ska utlysa extraval.

– Det här är ett helt nytt läge. Nu måste alla parter ta ett stort ansvar för att vi ska kunna lösa den här situationen och för att Sverige ska kunna regeras. Vänsterpartiet kommer att ta ett mycket stort ansvar under de här kommande dagarna, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Vi är öppna för samtal och diskussioner. Och vi vill gärna att Stefan Löfven ska återkomma som statsminister men utan marknadshyror. Vi sträcker nu ut en hand till honom och att han ska försöka återfå förtroendet för oss.

Nooshi Dadgostar säger också att Vänsterpartiet kan samtala och förhandla med såväl regeringen som Centerpartiet.

– Det viktiga nu är att vi lämnar kompromisslösheten bakom oss, att vi kan samtala med varandra och lösa den här situationen. Jag är helt säker på att vi kan lösa det.

”Kommer aldrig släppa fram en högernationalistisk regering”

Under pressträffen gav Nooshi Dadgostar ytterligare ett besked:

– Vänsterpartiet kommer aldrig släppa fram en högernationalistisk regering.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein säger så här om pressträffen:

– Jag tror absolut att Stefan Löfven kommer ha samtal med Vänsterpartiet, men det beror på hur han ser möjligheterna att få ihop det med januaripartierna igen, men det ser inte så ljust ut.

– Det här är konsekvensen av att man skrev som man gjorde i Januariavtalet när det gällde att hålla Vänsterpartiet borta från inflytande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.