Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Nora går från sitt rakpermanentade hår tillbaka till sitt naturliga afrohår. Foto: Edit – Mitt afrohår och jag/SVT

Nora Karltun, 22, har dolt sitt afrohår i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Nora Karltun började rakpermanenta håret redan som barn. Nu har hon tagit beslutet att visa sitt naturliga afrohår. Ett beslut som kan påverka hennes vardag. 

– Med mitt raka hår har jag lyckats flyga under radarn för massa mikroaggressioner och kommentarer. Det platta håret har gett mig ett ”free pass”. 

Nora Karltun har haft problem med eksem och blödande sår från hårbotten efter de starka kemikalierna som en rakpermanent innehåller, det berättar hon i SVT Edits “Mitt afro och jag”.  Men hon är rädd för omgivningens reaktioner på hennes naturliga hår. 
– Kommer folk tycka att jag är mer svart nu? Kommer det bli ett större problem för mig än vad det är nu? Jag är lite rädd för det, säger hon.

Statsvetaren: Blir förminskade på grund av sitt hår 

Salem Yohannes, är statsvetare och har turnerat med föreläsningen “Don’t touch my hair” som är baserad på hennes C-uppsats som handlar om hår, afrofobi och rasism.  

–  Många av de kvinnor jag intervjuade i min studie vittnade om att de valde att rakpermanenta håret för att de inte orkade få kommentarer och bli förminskade på grund av sitt hår. Det blev en överlevnadsstrategi, säger hon och fortsätter: 

– Vissa valde ändå att ha sitt naturliga hår och förberedde sig på att få ta emot kommentarer. Samtidigt kände många att de då var tvungna att kompensera genom att klä upp sig lite extra. 

Vill att det ska bli mer accepterat 

I “Mitt afro och jag” berättar, förutom Nora, bland andra artisten Mapei, basketspelaren Amanda Zahui och barnprogramledaren Leila Trulsen om vilken symbolisk laddning som de upplever att deras afrohår har.  

– Personer får rakpermanenta eller inte rakpermanenta, det är deras val. Det jag önskar förändras är mer den globala synen på svart hår. Att det ska vara mer accepterat att se svart hår i dess naturliga form, säger Leila Trulsen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer