Banken Nordea säger nej till cannabisaktier i bankens fonder. Foto: TT

Storbanken Nordea säger nej till cannabisbolag i fonder

Uppdaterad
Publicerad

Nordea är första banken i Sverige som säger nej till cannabisbolag i bankens fonder. – Cannabis klassas som narkotika i Sverige och är olagligt, meddelar Nordea. Men banken förmedlar samtidigt cannabisaktier online.

Omkring 30.000 svenskar har köpt aktier i kanadensiska cannabisbolag, enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter från sparekonomen på nätbanken Avanza. Han är kritisk till handeln med aktierna.

Nu säger svenska storbanken Nordea nej till den här sortens bolag i sina fonder.

– Cannabis klassas som narkotika i Sverige och är olagligt. Därmed är vår inställning att denna typ av aktier inte kvalar in som ett alternativ i vår förvaltning, meddelar bankens pressekreterare Jenny Wickman.

Förmedlar cannabisaktier

Trots Nordeas nej till cannabisbolag i fonderna, går det samtidigt att köpa aktier i samma bolag via bankens nättjänst. Banken vill inte uppge antalet kunder som köpt cannabisaktier, men säger att det är ett fåtal, och att bolaget inte hindrar någon som vill köpa.

– Genom vår webbaserade handelsplattform kan kunder köpa aktier i sådana bolag, men de bolagen ingår inte i vår rådgivning, fortsätter hon.

Tvärstopp hos Swedbank

Storbanken Swedbank har gjort en annan bedömning. Banken har överhuvudtaget ingen handel med cannabisbolagens aktier.

– Swedbank varken säljer eller tillgängliggör aktier i dessa bolag online. Swedbank Robur fonder har inte några innehav i cannabisbolag, uppger presschefen Josefine Uppling.

Regelverk saknas

Nordeas chef för hållbara finanser, Sasja Beslik, svarar via bolagets presstjänst:

– Det saknas internationella regelverk, rapportering och verifiering av produktionen av ”medicinsk cannabis” idag vilket gör det svårt för seriösa finansaktörer att betrakta det som ett trovärdigt investeringsalternativ.

Screening

Nu arbetar Nordea med att kartlägga vilka cannabisbolagen är genom screening.

– Som det ser ut idag är det fortfarande mestadels icke-listade bolag som producerar och distribuerar medicinsk cannabis, enligt Nordeas Jenny Wickman.

Sparekonom kritiserade

I går sade nätbanken Avanzas vd till SVT Nyheter att bolaget kommer att fortsätta handla med cannabisaktier, trots kritik från bankens egen sparekonom.

– De här bolagen har en affärsidé – att växa på marknaden och att driva en verksamhet på legalt sätt. Det är poängen. Det här är legitima papper som kunder efterfrågar, och det möjliggör vi som marknadsplats, sa Avanzas vd Rikard Josefson till SVT Nyheter igår.

Det finns ett tiotal kanadensiska cannabisbolag på den svenska aktiemarknaden enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter.

Svar från banker och fondbolag om cannabispolicy

SE-Banken: ”Vi har inte de här aktierna i några av våra erbjudanden. I vår internetbank kan du som privatkund handla med aktier på de nordiska börserna. Däremot är ju aktie och värdepappershandel på de flesta handelsplattformar på jorden öppna för vem som helst att investera i.”

Handelsbanken: ”Handelsbankens fonder har inga innehav i bolag som sysslar med cannabis. Frågan är inte aktuell för oss och vi har inga ytterligare synpunkter.”

Folksam: ”Folksam har inga investeringar i cannabisaktier. Eftersom det inte är en aktuell investering så har vi inte heller tittat närmare på frågan i dagsläget.”

AMF: ”Vi har inga innehav i den här typen av bolag, och eftersom det inte heller har varit något vi övervägt har vi inte analyserat saken närmare.”

Danske Bank: ”I dagsläget har vi ingen särskild policy för den typen av investeringar.  Vi har dock för närvarande inte något innehav i nämnda företag vilket betyder att vi inte investerar i dessa bolag för våra kunders räkning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.