• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nordeamannen hoppas på EU-dom

Uppdaterad
Publicerad

Innan hovrätten hinner pröva skattebrottsdomen mot Nordeamannen och Cevianmannen kan Europadomstolen rycka undan själva grunden för åtalet.

-Det utgår jag ifrån, säger Nordeamannens advokat Hans Strandberg.

Både Strandberg och Cevianmannens försvarare Leif Gustafson har nu överklagat tingsrättens fängelsedom för grovt skattebrott. Och det med samma huvudargument som de flera gånger förde fram under rättegången i tingsrätten: Eftersom männen redan påförts omfattande skattetillägg – tillsammans ska de betala nästan sex miljoner kronor – strider åtalet för skattebrott mot Europakonventionens förbud mot dubbelbestraffning.

Skattebrott

EU-dom i höst?

I en dom i mars i år gav Högsta domstolen klartecken för det svenska systemet. Men nu uppger Hans Strandberg att ett liknande mål kan tas upp i Europadomstolen inom kort.

-Den information jag har, det är att man kommer att meddela ett prövningstillstånd i Europadomstolen någon gång efter sommaren. Så vi har förhoppningar att domstolen kanske kan ta ställning under hösten, säger Strandberg.

Han räknar med att Europadomstolen ska slå fast att det inte är tillåtet att åtala en person, som tidigare påförts skattetillägg, för skattebrott.

Behöver tid

Om Strandbergs förväntningar slår in kommer EU-domen dessutom innan hovrättsförhandlingarna börjar. Dessa kan inledas tidigast nästa vår, bedömer han.

-Dels behöver hovrätten den tiden, sedan så är vi ganska upptagna, både jag och Leif Gustafson.

Även åklagarna har överklagat tingsrättens skattebrottsdom. Men de anser tvärtom att hovrätten bör skärpa det utdömda straffet om två års fängelse vardera för Nordeamannen och Cevianmannen. Männens gärningar – att de dolt omfattande värdepappershandel för svenska myndigheter i syfte att slippa miljontals kronor i skatt – har ”varit av synnerligen farlig art”, skriver de.

Både åklagare och försvarare vill ha ytterligare tid innan de redovisar sin bevisning för hovrätten.

TT

Fakta: Insidermål blir skattemål

• Det rekordstora insidermålet, där de olagliga vinsterna på börsen av åklagarna beräknats till över 100 miljoner kronor, blir i hovrätten ett mycket mindre, renodlat skattemål.

• I sin dom den 1 juni friade Stockholms tingsrätt samtliga sex åtalade i insiderdelen. Men de båda huvudåtalade, Cevianmannen och Nordeamannen, dömdes för grovt skattebrott till två års fängelse vardera.

• I fredags meddelade åklagarna på Ekobrottsmyndigheten (EBM) att de inte kommer att överklaga domen i insiderdelen, men att de vill se skärpta straff i skattedelen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skattebrott

Mer i ämnet