Det finns en ”tredje hand” bakom protesterna i Hongkong. Det hävdar en nordisk Huawei-chef vid ett inspelat möte med den svenska internetoperatören Bahnhof. Arkivbild från proteser i Hongkong. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Nordisk Huawei-chef: ”Tredje hand” bakom Hongkong-protester

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ”tredje hand” bakom protesterna i Hongkong. Det hävdar en nordisk Huawei-chef vid ett inspelat möte med den svenska internetoperatören Bahnhof. Flera av de åsikter som framförs på mötet stämmer överens med det kinesiska kommunistpartiets världsbild, enligt Kinaexperten Jerker Hellström vid FOI.

Den kinesiska telekomjätten Huawei beskrivs av kritiker som ett bolag som är beroende av den den kinesiska staten, medan bolagets representanter hellre tecknar bilden av ett internationellt företag som följer de lagar och spelregler i varje land där man verkar.

Huawei menar till exempel att man inte omfattas av den kinesiska lagstiftning som under vissa omständigheter tvingar bolag att lämna ut information till säkerhetstjänsten.

SVT Nyheter granskar

”En tredje hand”

Men när två av företagets Norden-chefer möter den svenska internetleverantören Bahnhof, vid ett möte som dokumenteras av en SVT-medarbetare med dold kamera, så ger man uttryck för uppfattningar som hamnar mycket nära den kinesiska statsledningens.

SVT:s medarbetare utger sig för att vara Bahnhof-medarbetare och kräver svar på vad Bahnhof ska svara kunder som är kritiska till att man gör affärer med ett kinesiskt företag. Flera känsliga politiska frågor diskuteras som cheferna till slut svarar på.

  • De försvarar den kinesiska övervakningen av medborgarna, och jämför den med förhållandena i Sverige.
  • En av cheferna tillbakavisar att Kina skulle censurera utländska medier för befolkningen.

Samma chef förklarar också protesterna i Hongkong med att det finns ”en tredje hand” som agerar i bakgrunden. Hon betonar att det är hennes personliga uppfattning, men att samma ”tredje hand” agerade bakom protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Uigurer emot medicin

När SVT-reportern vid Bahnhof-mötet ställer frågor om Kinas behandling av den muslimska folkgruppen uigurer, lyder svaret från av cheferna:

– Vi måste förstå att de här människorna är emot medicin. De låter inte sina barn komma till sjukhus och få antibiotika.

Även han betonar att det är hans personliga uppfattning, och att det inte rättfärdigar att man skulle skicka stora grupper till läger – läger som härom dagen avslöjades vara hårdare än vad som tidigare varit känt. Kunskapen om uigurernas medicinmotstånd säger han sig ha fått av en kollega, ”internt” inom Huawei.

Kinaexperten Jerker Hellström vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, säger att chefernas uttalanden i stor utsträckning återspeglar den kinesiska regimens narrativ. Den ”tredje handen” är ett sådant exempel, som förklarar proteströrelserna med att USA skulle ligga bakom dem eftersom landet inte skulle vilja att Kina utvecklas och hota USA:s ställning i världen.

– Det är ett sätt att misstänkliggöra demonstranter och ta fokus från deras budskap, säger Jerker Hellström, som däremot inte känner igen beskrivningen av uigurer som motståndare till medicin från officiella budskap från den kinesiska regeringen.

Huawei uppger att cheferna uttalat sig som privatpersoner vid ett privat möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet