Nordkoreas ledare Kim Jong-Un firar var dom tros vara ett robottest den 16 augusti i år. Nordkoreas kärnvapenprogram är i fokus för de diplomatiska ansträngningarna mellan Pyongyang och Washington. Foto: TT/AFP

Nordkorea säger sig vara redo för samtal – och konfrontation

Publicerad

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho uppger att landet är redo att föra en dialog med USA om sina kärnvapen. Men han varnade samtidigt USA att fortsatta sanktioner vore ett misstag.

– Om USA fortfarande drömmer om att uppnå alla sina mål med sanktioner får vi antingen låta dem fortsätta drömma eller krossa drömmarna, sade Ri, enligt nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

– Vi är redo för såväl samtal som konfrontation. Om USA försöker sätta sig emot oss med sanktioner och inte överger sin konfrontativa attityd vore det en missbedömning från deras sida.

Inga konkreta samtal mellan länderna har inletts efter toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un Hanoi i Vietnam i februari, trots Trumps korta besök i Nordkorea i slutet av juni och att den amerikanske presidenten då sade att Nordkoreasamtalen skulle starta på ny kula.

Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, anlände i tisdags till Sydkoreas huvudstad Seoul för att diskutera formerna för nya samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.