Nordkoreas ambassad i Sverige inblandad i hemlig vapenfabrik

Publicerad

Regimens ambassad på Lidingö har fungerat som sambandscentral kring en hemlig vapenaffär. Vid ett tillfälle tog ordförande för den koreanska vänskapsföreningen i Skandinavien emot ritningar till vad som skulle bli en underjordisk vapenfabrik i Uganda. Det kan SVT:s Dokument utifrån med samproducenter avslöja som dokumenterat mötet med dold kamera.

Mullvaden filmade mötet med dold kamera

– När jag fick ritningarna tänkte jag att det här är inte bara på skoj, det här är något som de verkligen tänkt över och menar, berättar Ulrich Larsen, som under tio års tid infiltrerat den koreanska vänskapsföreningen (KFA) och på så vis fått den nordkoreanska regimens förtroende.

Larsen träffade under åren ambassadens personal i Stockholm. De betraktade honom som mycket lojal. Ambassadrådet Ri Hak-chol var Larsens primära kontaktperson.

– Det kunde gå en månad eller två utan kontakt, sedan kunde han ringa tio gånger på en månad, berättar Ulrich Larsen.

Det ambassaden inte kände till var att Larsen filmade med dold kamera för att avslöja regimens brott mot FN:s vapenembargo.

Den osannolika historien som uppdagas i dokumentären Mullvaden speglar kända tillvägagångssätt för regimen att bryta FN:s sanktioner. Det har tidigare inte varit känt att ambassaden i Sverige använts för dolda affärer.

Ambassaden på Lidingö vill inte prata

SVT Nyheter har kontaktat ambassaden i Stockholm för att be dem kommentera de graverande uppgifterna som uppdagas i dokumentären.

När vi når ambassadrådet Ri Hak-chol förnekar han mötet på ambassaden med Ulrich Larsen och säger att det är första gången han hör talas om ritningar på en vapenfabrik. Han avböjer en intervju.

– Vad pratar du om, det är bara dumheter och du får inte sända något utan vårt godkännande. Jag varnar dig, jag har inte träffat någon och vet inget om fabriken. Det är bara fabrikationer.

Nordkoreanska ambassadörer blev utvisade

  • Utnyttjandet av ambassader är ett välkänt fenomen som har dokumenterats i tolv olika rapporter av FN:s säkerhetsråd. Det har bland annat tidigare varit känt att sex nordkoreanska diplomater i Iran och Syrien har medverkat till olaglig vapenexport.
  • Även beskickningen i Libyen har gjort flera försök att sälja vapen till den libyska regeringen. När nordkoreanska ambassader i Egypten samt i Myanmar visade sig ha nyckelroller i försäljningen av olagliga varor utvisades ambassadörerna.
  • Säkerhetsrådet begärde för två år sedan att Interpol skulle varsko sina 191 medlemsstater om 70 nordkoreanska medborgares olagliga aktiviteter och öka övervakningen av dem. Nästan samtliga har diplomatpass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.