– Jag har fullt fokus på uppgiften att se till att myndigheten och personalen får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb, säger Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsministern: ”Ingen hemlighet att regeringen varit kritisk”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är fullt fokuserad på reformen av Arbetsförmedlingen och vill inte kommentera Vänsterpartiets hot om misstroendevotum. Hon kritiserar också AF för beslutet att lägga ned 132 kontor runt om i landet.

– Det är ingen hemlighet att regeringen har varit kritisk, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Under en pressträff på torsdagen lade Eva Nordmark fram regeringens plan för att stävja krisen inom Arbetsförmedlingen. Myndigheten kommer i nästa regleringsbrev ges i uppgift att säkerställa lokal närvaro, och 900 miljoner kronor som inte spenderats i år kommer att göras tillgängliga för dem i nästa års budget i stället för att gå tillbaka till statskassan.

I maj fattade AF:s styrelse beslut om att lägga ned 132 kontor runt om i landet, vilket skapat oro och dåligt mående hos anställda. Bland annat fick anställda på kontoret i Mönsterås med bara några dagars varsel reda på att deras kontor läggs ned den 1 december.

– Det är ingen hemlighet att regeringen har varit kritisk. Min föregångare Ylva Johansson sade att det var förhastat, och jag har även tidigare kritiserat beslutet som facklig ledare. Vi börjar se konsekvenserna av nedläggningarna nu, säger Nordmark.

”Viktigt att säga som det är”

Du säger att fler AF-skyltar ska upp runt om i landet – betyder det att kontor som ska stängas kanske inte stängs?

– Regeringen tar inte beslut om kontorsnätet, det gör myndigheten. Det vi kan göra är att vara tydliga med våra förväntningar. Vissa kommer säkert inte läggas ned – det kan komma nya besked och möjligheter – men andra som ska läggas ned, de kommer att läggas ned. Jag önskar jag kunde göra något åt det, men det är viktigt att säga som det är.

”Fokus på uppgiften”

Trots att många erfarna anställda lämnar myndigheten förväntar sig Nordmark att AF ska leva upp till regeringens krav.

– Även efter neddragningarna är det en stor och viktig myndighet med runt 10 000 anställda. Då förväntar jag mig att man organiserar arbetet så man kan finnas lokalt i hela landet.

Hotet om misstroendevotum hänger kvar över ditt huvud – hur tyngd är du av det?

– Jag har fullt fokus på uppgiften att se till att myndigheten och personalen får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

Se hela intervjun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.