Parterna är oense om formerna för anställningar på Norwegian och flygkaoset fortsätter på Norwegian. Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren menar att anställningarna på bolagets dotterbolag innebär en falsk trygghet. ”Problemet är om Norwegian skulle välja att byta bemanningsföretag så skulle piloterna varken ha jobb eller kollektivavtal kvar.” Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norska facket i möte med Norwegian

Uppdaterad
Publicerad

Det norska facket hoppas på ett snabbt slut på flygkonflikten. Under natten har man förhandlat med Norwegian men läget är fortfarande låst – och nu vill bolaget ha hjälp av medlare för att få ett slut på konflikten.

Flygkaoset väntas fortsätta under torsdagen – samtliga 700 piloter som är anställda i Norwegians dotterbolag NAN har nu gått ut i strejk.

Och läget är låst.

– Det har varit aktivitet och dialog men än så länge har det inte lett till något nytt, säger Parats ordföranden Hans-Erik Skjäggerud till till nyhetsbyrån NTB.

Kräver anställning

Parterna är inte helt överrens om vad konflikten handlar om.

Piloterna kräver kollektivavtal och anställning i moderbolaget medan Norwegian menar att de anställda har en trygg anställning – fast i Norwegians dotterbolag.

– Ska man ha ett konkurrenskraftigt företag måste man skära i kostnader, säger företagets presscheg Charlotte Jacobsson Holmbergh till SVT Nyheter.

”Falsk trygghet”

Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren menar att det är en falsk trygghet.

– Problemet är bara att skulle Norwegian välja att byta bemanningsföretag skulle piloterna varken ha jobb eller kollektivavtal kvar.

Regeringen kan inte göra något åt den nuvarande strejksituationen eftersom det är en fråga för arbetsmarknadsparterna, däremot kan de försöka ändra reglerna i EU på området.  

– Vi ser en utveckling där de låga priserna betalas med sämre anställningsvillkor och det är naturligvits väldigt oroande. Det är jättekul med billiga flyg men det är helt orimligt att löntagarna ska betala mellanskillnaden, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norwegianstrejken

Mer i ämnet