Sjukvården är fortfarande den viktigaste frågan för väljarna, enligt Novus senaste opinionsundersökning. Foto: Isabell Höjman/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Novus: Sjukvård fortsatt viktigaste frågan för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården är fortfarande i topp som viktigaste frågan, följt av lag och ordning samt invandring och integration, enligt Novus senaste opinionsundersökning. Socialdemokraterna anses fortfarande ha ”bäst politik” i sex av väljarnas tio viktigaste sakfrågor, uppger Novus. Det har dock skett förändringar i väljarsympatier i klimat- och skolpolitik inom det borgerliga blocket. 

Opinionsföretaget Novus undersöker regelbundet vilket politiskt parti som anses ”vara bäst” i tio olika frågor. Den senaste undersökningen i april visar att det inte skett förändringar bland de partier som ”äger” sakfrågorna. 

Socialdemokraterna anses fortfarande ha bäst politik inom sjukvården. Moderaterna anses vara bäst inom lag och ordning och Sverigedemokraterna bäst inom invandring och integration, enligt Novus undersökning.

Det har dock skett förändringar inom borgerliga blocken sedan hösten 2018.

Centern tappar klimat

I början av mandatperioden (2018) hade Centerpartiet, bland de borgerliga partierna, högst förtroende i miljö -och klimatfrågan. Men C har tappat sju procentenheter i förtroende i frågan sedan början av mandatperioden, och passeras nu av Moderaterna. M har numera näst störst förtroende bland alla partier i frågan.

C delar tredjeplats med S kring vilket parti som har bäst politik inom miljö/klimat. MP anses fortfarande ha den bästa miljö- och klimatpolitiken, enligt Novus undersökning.

Liberalerna tappar skola

En annan förändring är att Liberalerna har tappat i frågan om skola och utbildning.

I början av mandatperioden ansågs partiet ha näst bäst politik inom, skola och utbildning, efter Socialdemokraterna.

Numera anses Moderaterna ha näst bäst politik i skola och utbildning, enligt Novus.

SD: begränsad invandring framför integration

Sverigedemokraterna är fortsatt populäraste parti när det gäller invandring och integration.  Socialdemokraterna anses ha näst bäst politik och Moderaterna är nummer tre på listan, i Novus undersökning.

Enligt Novus avviker SD: ”Deras sakfrågeägarskap drivs fortfarande inte bara av att vara bäst på politiska sakfrågor utan mycket av en protest mot de andra partier. Invandringen anses vara viktigast främst genom att begränsa invandringen mer än att få en bättre integration” uppger Novus i sammanfattningen.

  • Undersökningen är genomförd 1 – 8 april 2021 i Novus Sverigepanel som är en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel där de undersökta är i åldersgruppen 18–79 år.
  • 1 000 personer har svarat på undersökningen av 1 786 tillfrågade.
  • Deltagarfrekvensen var  56 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer