Män och kvinnor har ungefär lika stort förtroende för den svenska sjukvården, enligt en ny opinionsundersökning. Foto: TT

Novus-undersökning: Tre av fyra svenskar har stort förtroende för sjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra svenskar har stort förtroende för sjukvården. Störst är tilltron bland äldre och rödgröna väljare, medan medelålders och sverigedemokrater är mest skeptiska.

Det visar en ny undersökning gjord av opinionsföretaget Novus.

Sjukvården är en av de viktigaste frågorna inför höstens riksdagsval, därför har SVT Nyheter bett opinionsföretaget Novus att undersöka svenskarnas förtroende för den svenska vårdapparaten. Siffrorna visar att förtroendet är ganska högt, 75 procent av svenskarna har mycket stort eller ganska stort förtroende.

Mest positiva är personer mellan 65 och 79 år. Lägst förtroende återfinns bland personer mitt i livet, hos de mellan 30 och 49 år.

Val 2018 – #dinröst

Något fler män än kvinnor har mycket stort förtroende för sjukvården, men slår man ihop de som har mycket stort förtroende med de som har ganska stort förtroende blir siffran densamma för båda könen – 75 procent. Samtidigt är det något fler kvinnor än män som har mycket lite förtroende för sjukvården.

Sverigedemokrater sticker ut

Sett till partisympati så har de rödgröna sympatisörerna störst förtroende för sjukvården, även om förtroendet är stort även inom Alliansens sympatisörer.

– Det brukar vara så att de som sympatiserar med regeringsmakten generellt sett har större förtroende för samhällsfunktioner, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Sverigedemokrater sticker emellertid ut, de har betydligt lägre förtroende än övriga partisympatisörer.

Högre betyg i andra länder

Samtidigt är förtroendet för den svenska sjukvården inte särskilt högt i en internationell jämförelse.

I en undersökning 2016 hamnade Sverige nästsist bland elva industrialiserade länder, bara USA fick lägre betyg av respektive lands patienter. I toppländerna Schweiz och Tyskland ansåg 96 procent av befolkningen att den övergripande kvaliteten på sjukvården var antingen utmärkt, mycket bra eller bra. Samma siffra för Sverige var 74 procent.

Så gjordes Novus-undersökningen

  • Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.002 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18–79 år under perioden 25–30 januari 2018.
  • Svarsfrekvensen var 58 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet