Arkivbild Foto: Kustbevakningen /TT

Nu är algblomningen i Östersjön i gång

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ovanligt blåsig junimånad är algblomningen nu i gång med full fart. De giftiga cyanobakterierna är synliga i stora delar av Östersjön.

I år började algblomningen tidigt. Trots det tog det lång tid innan det uppstod några synliga tecken på att de blågröna algerna verkligen ville ge sig tillkänna.

LÄS MER: Risk för ökad algblomning i framtiden

– Det var väldigt blekt under juni vilket berodde på den kraftiga blåsten. De påtagliga blomningarna på ytan kommer inte då. Men det har blommat längre ned i vattnet och nu när det lugnat sig så har det i rätt stora delar av Östersjön även blivit ytliga blomningar, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Här syns området där algblomningen just nu är som mest utbredd. Foto: Nasa Worldview

Trivs i solen

De blågröna algerna, som också kallas cyanobakterier, gillar när det är stilla väder och soligt. Eftersom juni inte bjöd på stora mängder av just det vädret är det först nu som algblomningen syns ordentligt till havs.

TV: Allt tidigare algblomning

– Det har ju blåst mer i juni än det någonsin gjort tidigare vilket påverkat blomningen. Men vi har nu kunnat se att det är rätt så rejäla blomningar ute till havs, men eftersom våra observationer sker från satellitbevakning kan vi inte se något i detaljnivå eller vid kusten, säger Jörgen Öberg.

Ingen direkt ökning

Trots att algblomningen var låg under juni har inte det påverkat mängden som är nu. Det är ungefär samma läge som förra året.

– De här blomningarna är ingenting som har uppstått de senaste decennierna utan det har funnits under hela Östersjöns historia cirka 8.000 år tillbaka. Det är ett helt naturligt fenomen. Men det är sällan som man ser att det blommar i nästan hela Östersjön som det gör nu. Men det behöver inte betyda att det är mer för att det sker samtidigt, det återstår att se, säger Jörgen Öberg.

LÄS MER: Han söker orsaken bakom ALS – i algblomning

Satellitbild som visar ytsamlingarna av algblomningen som ett tunt grönt täcke mellan Sverige och kontinenten. Foto: Nasa Worldview

Enligt Jörgen Öberg är det en del regn nu som kan ta ned intensiteten i algblomningen, men nästa vecka spås det bättre väder och då kan algblomningen bli krafitgare. Ytsamlingarna tros också driva svagt åt nordväst.

– Nu väntas det bli soligt väder och då kan det vara bra att se upp för algblomningen. Kanske kan man byta badställe om det blommar nära ens vanliga plats. Det är främst hundar och barn som ska vara extra försiktiga, säger Nils Holmqvist SVT:s meteorolog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.