Prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prins Alexander lämnar kyrkan efter prins Alexanders dop och den ännu icke namngivna nya kungliga bebisen. Foto: TT/Kungahuset

Kungen: Prinsen ska heta Gabriel Carl Walther

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Carl Walther blir namnet på den nye prinsen som blir hertig av Dalarna.

”Jag tycker vi hittat ett bra namn”, säger prins Carl Philip.

Det blev Gabriel Carl Walther som den nye prinsen ska heta. Det tillkännagav kung Carl XVI Gustaf under måndagen. Den nye prinsens titel blir hertig av Dalarna.

Prins Gabriel som föddes klockan 11.24 i torsdags är prins Carl Philip och prinsessan Sofias andra son.

Prinsparets bebis

LÄS MER: Prins Alexander har blivit storebror

Kl 11.15 höll kung Carl XVI Gustaf konselj vid Kungliga slottet. Dessförinnan hade statsminister Stefan Löfven (S) och förste vice talman Tobias Billström (M) deltagit i en vittnesbekräftelse, som också den ägde rum på slottet.

Svårt att hitta namn

– Det är svårt att hitta ett namn. Vi har ju inte hunnit lära känna personen än. Men jag tycker vi hittat ett bra namn, sade prins Carl Philip i helgen.

LÄS MER: Första bilden på nyfödde prinsen

En tacksägelsegudstjänst, Te Deum, hölls i Slottskyrkan vid 12.15, där bland annat den närmaste familjen, representanter för riksdag och regering och personal från hovet deltog.

TV: Här rättas prins Carl Philip av barnmorskan

– Det är en och tusen känslor på samma gång. Fantastiskt och underbart, sade prins Carl Philip i torsdags, om hur det kändes att bli tvåbarnsfar.

Andra kända personer som heter Gabriel:

  • Gabriel Landeskog, svensk ishockeyspelare och lagkapten i NHL-klubben Colorado Avalanche. Vann VM-guld med landslaget 2017.
  • Gabriel Byrne, irländsk skådespelare som medverkat i bland annat TV-serien ”Vikings” och filmen ” De misstänkta” och ”Fröken Smillas känsla för snö”.
  • Gabriel Batistuta, argentinsk fotbollsspelare som vann VM 1990 och har blivit utnämnd till Sydamerikas bästa fotbollsspelare.  
  • Peter Gabriel, brittisk musiker som var sångare i bandet Genesis och vann Polarpriset 2009 som soloartist.
  • Ärkeängeln Gabriel, anses inom judendomen, kristendomen och islam tjäna som sändebud från Gud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsparets bebis

Mer i ämnet