Hovrättsförhandlingarna mot Martin Timell är igång. Målsägarbiträdet Elisabeth Massi-Fritz tror att nya vittnen kan komma att ändra utslaget. Foto: TT

Hovrättsförhandlingarna mot Martin Timell igång

Uppdaterad
Publicerad

Han friades från anklagelser om våldtäkt av tingsrätten. Men målsägandebiträdet till den kvinna som säger sig ha blivit utsatt av den tidigare TV 4-profilen Martin Timell valde att överklaga domen. I dag inleddes förhandlingarna i Svea Hovrätt.
– Vi har ett önskemål om att den här förhandlingen sker inför öppen ridå, säger Martin Timells advokat Hanna Lindblom.

När hovrättsförhandlingarna inleddes under onsdagsmorgonen meddelade Timells advokat omedelbart att man önskade hålla rättegången öppen för åhörare.

Rätten gick dock på målsägandens linje som yrkade på stängda dörrar och samtliga åhörare fick lämna rättssalen.

Friades i tingsrätt

När tingsrättens dom föll i somras friades den kände programledaren helt.

Han stod åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare. Övergreppet ska ha skett på en personalfest 2008.

Tingsrätten ansåg att det inte fanns tillräckligt stark bevisning för en fällande dom. Man lyfte särskilt att den påstådda gärningen hade inträffat nio år innan bevisningen börjat säkras i polisförhör.

Fyra nya vittnen

Åklagaren Anna Bengtsson valde att inte överklaga domen. Men det gjorde istället den kvinna som säger sig ha blivit utsatt. Med hjälp av målsägarbiträdet Elisabeth Massi-Fritz drev hon processen vidare och har inför hovrättsförhandlingarna kallat fyra nya vittnen.

– Jag har gått igenom målet från början och insett att det finns ytterligare personer som är av betydelse som stödjer min klients berättelse, säger Elisabeth Massi-Fritz.

Martin Timells advokat Hanna Lindblom tror däremot inte att att de nya vittnena kommer leda till en fällande dom i hovrätten.

– Det är jag inte särskilt orolig för. Hade det varit starka vittnesmål tror jag att de hade presenteras tidigare. Jag har ingen aning om vad de ska säga men jag är inte särskilt orolig, säger hon.

Instagrampost

Inför hovrättsförhandlingarna uppstod en kontrovers kopplad till målsägarbiträdet Elisabeth Massi-Fritz Instagramkonto.

Under tisdagskvällen rapporterade Aftonbladet att hon i en så kallad storypost publicerat en bild på vilken Martin Timells adress syns.

– Jag har aldrig någonsin haft för avsikt att lämna ut hans uppgifter eller adressuppgifter. Jag har tvärtom känt ett ganska stort medlidande med tanke på vad ni i media har hängt ut honom för, säger Massi-Fritz.

– Det var en arbetssituation för mig och jag la ut en bild. Och på min bild syns inte alls lika mycket som Aftonbladet valt att publicera.

Ångrar du att du la upp bilden?

Jag kan inte svara på det. Bilden lades upp av mig. Den maskades i skuggform av mig och på min bild syns inte det som Aftonbladet påstår ska synas.

”Inte korrekt”

När advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg blev informerad om inlägget kontaktade hon Massi-Fritz och bad henne ta ner posten, berättar hon för SVT Nyheter. Ramberg säger att hon kunde se Timells adress i posten.

– Jag meddelade också henne att jag har inlett ett ärende som ska tas till styrelsen för beslut om det ska tas till disciplinnämnden. 

Styrelsen ska ta beslut i frågan den 11 april.

”Onödigt”

Martin Timells advokat Hanna Lindblom säger till SVT Nyheter att hon anser att publiceringen av bilden var ”oerhört onödig”.

– Det är direkt olämpligt och advokatsamfundet har reagerat starkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Martin Timell

Mer i ämnet