Foto: TT

Nu kan du få böter direkt om du spelar högljudd musik eller buskör vattenskoter

Uppdaterad
Publicerad

Raggare, rejvare och folk som buskör med sin vattenskoter får se upp – nu får nämligen polisen ge böter för förargelseväckande beteende direkt på plats.

1000 kronor.

Så höga böter kan den som spelar musik på hög volym från exempelvis sin bil eller en högtalare få från och med, idag, den 1 juli. Tidigare har polisen enbart kunnat ge en ordningsbot till den som kissat offentligt men nu har reglerna för förargelseväckande beteende alltså ändrats.

”Högljudda bilkaravaner”

Beslutet ger också polisen rätt att utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg. Alla båtar påverkas men enligt Åklagarmyndigheten, som fattat beslutet, är det särskilt riktat mot den som buskör vattenskoter så att det stör. Den som gör detta kan nu få böta 1500 kronor.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Johan Bülow är kammaråklagare:

– Framförallt är det här positivt för polisen, som har önskat att de här brotten ska ingå i ordningsbotskatalogen. Men naturligtvis avlastar det även Åklagarmyndigheten eftersom vi får hantera ärendena, säger han till SVT Nyheter.

”Har varit problem i Arvika”

Högljudda bilkaravaner, det låter som att det här riktar sig mot raggare?

– Nej, det här ordningsföreläggandet kan utfärdas för all typ av störande musik på allmän plats, om den innebär ett förargelseväckande beteende. Men sedan är det naturligtvis så att det här har aktualiserats genom att det har varit vissa problem i vissa delar av landet, kanske framförallt i Arvika.

– Det är väl det som har gjort att polisen har velat få den här lösingen.

Man tar sikte på både raggare och rejvare som har skogsfester?

– Ja det kan man säga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Med hjälp av drönare ska polisen nu lättare kunna lagföra buskörning med vattenskoter. Foto: Hasse Holmberg / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer