TV: Här hyllas polisen för sin insats vid terrordådet Foto: Knut Kainz Rognerud

Nu öppnar Stockholm efter terrordådet

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar Stockholm återgå till sitt vanliga jag. Polisen meddelar att det nu är fritt fram att gå på Drottninggatan, som varit avspärrad sedan terrordådet i fredags.– Alla polisiära avspärrningar på Drottninggatan har släppts, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

De tekniska undersökningarna på platsen för terrordådet är klara. Nu har avspärrningarna alltså hävts, uppger polisen.

Drottninggatan är öppen igen för allmänheten. Foto: Knut Kainz Rognerud/SVT

LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet

Flera nattklubbar har bestämt att ha fri entré i kväll. Anledningen är att få Stockholm att vara öppet och livfullt igen.

– Vi vill visa att vi inte räds de hot som finns. Vi måste fortsätta hålla våra samlingspunkter öppna och vi måste fortsätta hålla natten öppen, säger initiativtagaren Jakob Grandin.

– Vi hoppas att de ställen som öppnar upp blir livfulla, bemötande och kärleksfulla ställen där gemenskap är det viktiga. Vi hoppas på att natten någonstans bubblar tillbaka till den Stockholmsnatt vi är vana vid.

LÄS MER: Flera Stockholmskrogar skippar inträdet i kväll

Under söndagen hålls en opolitisk manifestation för kärlek och omtanke på Sergels torg, alldeles intill platsen för terrordådet.

– Det måste finnas tid för sorg, men i helgen måste vi också hinna ta tillbaka våra gator och vår stad. Syftet med manifestationen är att vi stockholmare samlas och visar oss enade tillsammans, säger Damon Rasti, som arrangerar manifestationen.

Minnesplats för offren för gårdagens terrordåd på Drottninggatan. Foto: Knut Kainz Rognerud

LÄS MER: Kärlek och omtanke hyllas på Sergels torg

Samtidigt hyllas poliser och räddningspersonal för sina insatser. De har överösts med blommor och kramar från tacksamma människor. En polisbil som står parkerad i centrala Stockholm är täckt av blommor.

Kung Carl XVI Gustaf var inte sen med att prisa dem som deltagit i insatsen.

– Polis, sjukvård och räddningstjänst har gjort ett fantastiskt bra arbete för att minimera skadeverkningarna. Nu är det viktigt att de får arbeta vidare i lugn och ro.

LÄS MER: Kungen: ”Vi är alla omskakade av det som hänt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.