Nu presenterar regeringen nästa års budget

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenteras regeringens budget för nästa år. Där finns förslag på förändringar för cirka 74 miljarder kronor. Frågan är dock fortfarande om regeringen kommer att få igenom sin budget i riksdagen.

Klockan 08:00 idag offentliggörs det som är tänkt att vara regeringens sista helårsbudget innan valet. Budgeten för 2022 innehåller reformförslag för cirka 74 miljarder kronor. Här har vi samlat några av de områden som presenterats i förväg.

  • Ungefär 12 miljarder kronor mer läggs på insatser för klimat och miljö.
  • 8 miljarder mer läggs på att få fler i arbete, bland annat insatser för arbetslösa , utbildning och kunskapslyft.
  • Brottsbekämpningen får 2,5 miljarder mer, pengar som bland annat ska gå till att bekämpa kriminella gäng och förebyggande arbete.
  • Det blir sänkta skatter för 10 miljarder, framförallt för låg- och medelinkomsttagare, personer med a-kassa och personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Utöver det läggs 5,5 miljarder på andra insatser som enligt regeringen ska ge mer pengar i plånboken.
  • Det blir nästan 10 miljarder kronor till för insatser kopplade till pandemin.

Den stora frågan är dock fortfarande om budgeten kommer att röstas igenom i riksdagen. För det behövs sannolikt stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Nu återstår att se om de partierna tycker att man fått igenom så mycket i budgeten att man kommer att stödja den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.