Foto: TT

Nu raseras allt Sahlin byggt upp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hon har varit svindlande nära att bli Sveriges statsminister. Nu riskerar hon åtal för att ha förfalskat löneintyg åt sin livvakt.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Åklagarmyndighetens förundersökning fortsätter. Brottsmisstanken är osant intygande alternativt grovt osant intygande. Det senare kan ge upp till två års fängelse.

Försvarsadvokaten menar att Mona Sahlin är oskyldig och att hon utsätts för personförföljelse. Hon har enbart begått ett misstag, menar han.

Mona Sahlin och livvakten

Sannolikt sluta i rättslig prövning

Men Mona Sahlins ställning försvagas nu när tidningen Expressen publicerar nya uppgifter om hur hon vid ytterligare ett tillfälle skrivit ett falskt löneintyg åt sin livvakt. Denna gång var intyget avsett för ett bankärende. Avslöjandet försvårar läget ytterligare för Mona Sahlin

Det är dock viktigt att påpeka att Sahlin ännu inte är delgiven misstanke om brott. Med tanke på Expressens detaljerade uppgifter om de osanna intygen måste det dock betraktas som sannolikt att det slutar i en rättslig prövning.

Mona Sahlins agerande är för en utomstående fullständigt obegripligt. Det krävs ingen ingående juridisk kunskap för att inse att det är otillåtet att utfärda osanna löneintyg, som har syftet att bana väg för ekonomiska transaktioner som i annat fall inte skulle ha accepterats.

Nu raseras allt

Mona Sahlins agerande är också obegripligt från en annan utgångspunkt. Hon var snubblande nära att bli Sveriges statsminister 1995 och i valet 2010 var hon socialdemokratisk partiledare. År 1995 tvingades hon avgå efter Toblerone-affären, efter valet 2010 tvingades hon avgå efter det usla valresultatet.

Som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism har hon åter byggt upp en position i samhällsdebatten även om hon varit kontroversiell bland många.

Nu raseras allt detta. Mona Sahlin har kommit tillbaka förut, men den här gången är det av allt att döma en inte bara tragisk utan också definitiv sorti.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mona Sahlin och livvakten

Mer i ämnet